Fysiotherapie leidt tot preventie van klachten: Harry Gosselink begeleidt 2e Kamerlid tijdens praktijkbezoek

Patiënt moet eigen keus behouden. CDA-kamerlid Bruins Slot met KNGF op werkbezoek in Apeldoorn

Door fysiotherapie vroegtijdig in te zetten, gaat de kwaliteit van leven omhoog, van patiënten met aandoeningen als reuma of COPD.

Bovendien kunnen op die manier hogere zorgkosten worden voorkomen, bijvoorbeeld omdat een patiënt niet naar het ziekenhuis hoeft.

Preventie

Preventie en de toegankelijkheid van de zorg waren belangrijke gespreksthema’ s  tijdens het werkbezoek van CDA kamerlid Hanke Bruins Slot aan de Apeldoornse fysiotherapiepraktijk Bos en Weide op 12 november.

Het bezoek vond plaats onder begeleiding van Harry Gosselink, praktijkeigenaar van Topfit Fysiotherapie en lid Algemeen bestuur van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie KNGF).

De bezorgdheid over die toegankelijkheid is groot: Bruins Slot vroeg zich hardop af of de patiënt in de toekomst nog zelf kan bepalen door wie hij wil worden geholpen. De plannen van het nieuwe kabinet om de restitutiepolis af te schaffen noemt Hanke Bruins Slot dan ook slecht.

Praktijkeigenaar en fysiotherapeut Rogier Bos ziet dagelijks de gevolgen van de bezuinigingen op fysiotherapie: “Ik heb soms huilende patiënten aan de balie, omdat hun aanvullende verzekering al zo is uitgekleed, dat de verzekeraar hun behandelingen niet meer vergoedt.” Bos zou bepaalde patiënten die binnenkort moeten worden geopereerd, graag vooraf willen behandelen, zodat ze nadien sneller op de been zullen zijn.

Nationale agenda

Hanke Bruins Slot pleit er voor preventie nationaal op de agenda te zetten: “Als het aan mij ligt, is preventie niet alleen een verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars, maar ook bijvoorbeeld van werkgevers.”

Kwaliteit van leven

In Apeldoorn maakten zij ook kennis met een aantal patiënten. Zo vertelde een COPD-patiënte, hoe zij baat heeft bij de fysiotherapie: “Als je merkt dat het fysiek beter met je gaat, word je geestelijk ook steeds sterker. Ik wil die scootmobiel en rollator nog niet! Ik ben hier met 2 minuten wandelen begonnen. Inmiddels ben ik zoveel sterker dat ik niet meer in het ziekenhuis ben opgenomen en zelfstandig kan lopen.”

Hetty Beekman, reumapatiënt sinds 1986, kan dankzij fysiotherapie blijven werken en deelnemen aan het sociale leven.

KNGF bestuurslid Harry Gosselink

Harry Gosselink: ‘’De politiek heeft de wens dat zorg kleinschalig, laagdrempelig en in de buurt georganiseerd is. De fysiotherapeut levert dat maatwerk. En dat doet zij ook nog eens kosteneffectief, zo blijkt uit recent onderzoek.

Het KNGF

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) behartigt voor de ruim 23.000 aangesloten fysiotherapeuten de belangen op beroepsinhoudelijk, sociaal-maatschappelijk en economisch gebied. Al sinds 1889 fungeert het KNGF als beroepsorganisatie voor fysiotherapeuten uit diverse werkvelden.

 

Nieuwsbericht geplaatst op: 13 november 2012, in: Nieuws Topfit door: