Fysotherapie na een beroerte

Ieder jaar is er op de 2e dinsdag in mei de ‘Dag van de Beroerte’. Met als thema ‘ Voorkom en Herken een beroerte’.  Het duurt nog even voordat de speciale dag daar is, maar omdat een beroerte toch vaker voorkomt dan iedereen denkt, schenken we er graag ‘tussendoor’ ook even aandacht aan. Want ieder jaar hebben 47.000 mensen een beroerte, maar liefst 126 per dag!

Beroerte voorkomenCVA

U kunt een beroerte voorkomen door:

  • goede voeding
  • voldoende bewegen
  • niet roken en
  • matig gebruik van alcohol.
Beroerte herkennen

De FAST-test
(Face Arm Speech Time-test) is een snelle test om een beroerte bij iemand te herkennen:

  • Face (gezicht) : vraag aan de persoon om te lachen of de tanden te laten zien. Als de mond scheef staat of een mondhoek naar beneden hangt, kan dit duiden op een beroerte.
  • Arm (arm) : vraag aan de persoon om beide armen op te tillen en voor zich uit te strekken met de binnenzijde van de hand naar boven. Als een arm wegzakt of rondzwalkt kan dit duiden op een beroerte. Vraag ook aan de persoon om de ogen te sluiten, dit vermijdt dat men visueel gaat corrigeren als een arm begint weg te zakken.
  • Speech (spraak) : vraag aan de persoon of aan omstanders of er verandering in het spreken is opgetreden. Als de persoon onduidelijk begon te spreken of niet meer uit de woorden kon komen, kan dit duiden op een beroerte. Ook kunt u de persoon vragen tot 10 te tellen; wanneer hij cijfers herhaalt, verkeerd uitspreekt of bij een bepaald cijfer blijft steken, kan dit het gevolg zijn van een beroerte.
  • Time (tijd) : Probeer van de persoon zelf, indien deze nog kan spreken, of van omstaanders te weten te komen hoe lang deze verschijnselen zich al voordoen. Dit is van belang voor de hulpdiensten in verband met de verdere behandeling van de CVA.

Doet minimaal één van deze bovenstaande verschijnselen zich voor, handel dan direct en bel het alarmnummer 112. Hoe eerder een beroerte behandeld wordt, hoe meer kans op herstel. Geef ook door hoe laat de verschijnselen begonnen.beroerte

Gevolgen

Jaarlijks overlijden circa 10.000 mensen als gevolg van een beroerte. Ook is het in Nederland de grootste oorzaak van (blijvende) invaliditeit. De gevolgen zijn dus niet alleen ingrijpend voor de getroffenen maar ook voor hun partners en omgeving.

Topfit Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen om om te gaan met de gevolgen van een beroerte, door intensieve begeleiding tijdens het revalidatieproces. Topfit Fysiotherapie is specialist op het gebied van revalidatie na een beroerte en aangesloten bij verschillende netwerken. Zo kunt u bij ons onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut werken aan het herstel ná een beroerte’. Maar liever nog zien wij u vóórdat u getroffen wordt en begeleiden wij u naar een actieve en gezonde leefstijl bij Topfit Fitness of Topfit Vitaal!

Meer lezen over een beroerte? Kijk op de website van de Nederlandse hartstichting

Nieuwsbericht geplaatst op: 23 januari 2014, in: Nieuws Topfit door: