Selecteer een pagina

Een verhaal van een geriatrie fysiotherapeut. Deel 2

Ik zit bij een vergadering van het netwerk fysiotherapie in de palliatieve zorg. Er wordt gevraagd wie er een casus wil inbrengen. Ik vertel over de 97-jarige dame waar ik sinds een jaar kom. Het begon met een telefoontje van Buurtzorg of ik eens wilde gaan kijken bij haar. Ze klaagde veel over haar knie. Artroseklachten, weinig beweging en borstkanker in vergevorderd stadium. Privé veel boosheid en verdriet.

Ik regelde een rollator en motiveerde haar twee keer in de week mee naar buiten te gaan. Eerst tot de hoek en uiteindelijk liepen we een blokje om. Zij genoot van mooie tuintjes, gluurde overal naar binnen en vertelde over de bewoners. Ook sprak zij schande over tuintjes die verwaarloosd werden. We hadden mooie gesprekken over persoonlijke zaken en krantenartikelen. Zij was nog aardig bij.

Maar nu wilde zij niet meer wandelen. Af en toe kon ik haar nog in de rolstoel meenemen en dan gluurde zij weer bij mensen naar binnen. Zij was aan het mopperen als ik kwam en wilde niets behalve wat praten. Ik piekerde me suf over wat ik voor behandeling kon geven om mijn aanwezigheid in het patiëntendossier te kunnen verantwoorden.
Heel af en toe wilde ze wel wat oefeningetjes doen of even door de kamer lopen. Soms kon ik haar verleiden tot een ontspannende massage met lekker ruikende olie.

Zij fleurde altijd op als ik er een tijdje was en deed er alles aan om mij zolang mogelijk binnen te houden.
Mijn vraag aan de groep: Moet ik mijn behandelfrequentie van tweemaal naar één keer per week terugbrengen?
Reactie: misschien moet je er juist wel drie keer per week naar toe.

Wilt u meer weten over palliatieve fysiotherapie of geriatrie? Neem gerust contact op met Topfit Fysiotherapie. Mail naar info@topfit-fysiotherapie.nl of bel  088 – 1719 000. Ook kunt u via het contactformulier een afspraak maken.

Sylvia Beets

Sylvia Beets

Geriatrie fysiotherapeut

Sylvia Beets is Geriatrie fysiotherapeut bij Topfit Fysiotherapie. Haar passie is om 80+ -ers het plezier in beweging te laten ervaren.

Oudere mensen komen er vanzelf achter dat als je meer beweegt en jezelf uitdaagt de dagelijkse dingen thuis ook makkelijker gaan.

Sylvia geeft therapie aan mensen met o.a. NAH Niet Aangeboren Hersenletsel en Alzheimer en werkt dagelijks met ouderen in groepsverband of 1 op 1 begeleiding.