Selecteer een pagina

Een verhaal van een geriatrie fysiotherapeut. Deel 3

Na 20 jaar verpleeghuiservaring met praktisch alleen dementerenden krijg ik een waarneming aangeboden in een particuliere praktijk. Nooit gedacht dat ik die stap ooit zou zetten. En nu werk ik er alweer 10 jaar.

Al hoewel mijn liefde toen ook al bij 80+ lag kreeg ik een dame van nog geen 60 na een herseninfarct. Volgens de overdracht moest zij op de loopband. Al heel snel zag ik dat dit problemen ging opleveren.

Mevrouw liep als een dronkeman en kruiste bij elke stap voorlangs. Dit had ik nog nooit meegemaakt. Ik gaf de tip om bewust wijdbeens te gaan lopen. Tot mijn verbazing was dit effectief. Mevrouw viel echter snel weer in oude patroon. Het wijdbeens lopen moest ingeslepen worden. Na de waarneming mocht ik blijven en heb ik deze dame onder mijn hoede gehouden.

Ik ben mij gaan specialiseren in de Geriatrie en ja daar horen ook jongeren bij met chronische ziektebeelden zoals niet- aangeboren hersenletsel. Aangezien deze personen laag-belastbaar zijn, vaak weinig prikkels kunnen verdragen heb ik er voor gekozen om hen in tweetallen te trainen. Dan is er meer tijd om te rusten en kunnen we op meer fronten trainen.

Er wordt individueel op cardio en kracht getraind en tot slot is er altijd een gezamenlijk en uitdagend programma waarbij balans en cognitie aangesproken worden.  Hierbij zie je dat niemand voor een ander onder wil doen. Mijn taak is dan wel om af te remmen, grenzen aangeven is vaak ook een onderliggend probleem.

Daarnaast zie je dat er ervaringen met elkaar uitgewisseld worden. Regelmatig  is er na hersenletsel aan de buitenkant niets te zien en snappen mensen uit de naaste omgeving niet dat er wel degelijk veel problemen spelen op het cognitieve vlak. Doordat ze zulke onzekerheden bespreken merken ze dat ze niet de enige zijn met deze problematiek.

Mijn ervaring is dat deze doelgroep ook na 10 jaar nog steeds verbetering laat zien door te blijven oefenen en zichzelf uit te dagen.

Terugkomend op de dame van het begin: zij loopt nu dagelijks een half uur buiten met wandelstok, en  2 keer per week 25 min op de loopband zonder kruispassen, ze voert staande op 1 of 2 bosuballen 5x de squat uit. Ze loopt over een evenwichtsbalk  en over verschillende kantelplanken. Verder doen we allerlei loopvormen zoals dribbelen, springen en huppelen, dubbeltaken, badminton en heeft zij vorig jaar zelfs het laagte parcours bij Dinoland tijdens een uitje met onze beweeggroepen afgelegd. Zijzelf, haar man en kinderen zien nog telkens vooruitgang.

Let wel : Mevrouw steekt er veel tijd en energie in.

Wilt u meer weten over palliatieve fysiotherapie of geriatrie? Neem gerust contact op met Topfit Fysiotherapie. Mail naar info@topfit-fysiotherapie.nl of bel  088 – 1719 000. Ook kunt u via het contactformulier een afspraak maken.

Sylvia Beets

Sylvia Beets

Geriatrie fysiotherapeut

Sylvia Beets is Geriatrie fysiotherapeut bij Topfit Fysiotherapie. Haar passie is om 80+ -ers het plezier in beweging te laten ervaren.

Oudere mensen komen er vanzelf achter dat als je meer beweegt en jezelf uitdaagt de dagelijkse dingen thuis ook makkelijker gaan.

Sylvia geeft therapie aan mensen met o.a. NAH Niet Aangeboren Hersenletsel en Alzheimer en werkt dagelijks met ouderen in groepsverband of 1 op 1 begeleiding.