Selecteer een pagina

Het lichaam is gebouwd om te bewegen

Heeft u er ooit bij stil gestaan, dat ons lichaam gebouwd is om te bewegen? Ik niet, totdat ik eind mei verleden jaar geconfronteerd werd met buikgriep, althans dat dacht ik. Eenmaal bij de huisarts gearriveerd, werd ik diezelfde middag nog doorgestuurd naar de eerste hulp van ons ziekenhuis. Als donderslag bij heldere hemel, werd ik meteen opgenomen en kreeg de meest uitgebreide onderzoeken. Een hartecho en een MRI scan bevestigde het vermoeden van de cardiologen.

Hartfalen in ernstige vorm.

Wilt u direct een afspraak maken? Bel: 088 - 1719 000

Het persoonlijke verhaal van een hartpatiënt

Hartfalen in ernstige vorm. 

Ik had er nog nooit van gehoord. Een gezond mens heeft een pomp capaciteit van om en nabij de 80%. Bij mij was dat slechts 17%. Mij werd voorzichtig medegedeeld dat ik wel wat langer dan een week moest blijven. Het werden uiteindelijk vier weken. Na 7 dagen had men de hartritme stoornis door medicatie onder controle. In die maanden daarna volgden nog veel onderzoeken. 

ICD

Er werd in de VU een ICD kastje ingebouwd in mijn lichaam, om het hart zo nodig in het juiste ritme te houden en bij uitval te defibrilleren. Ik was helemaal op. Diep maar dan ook heel diep gegaan. Ik moest er weer uit zien te komen. 22 Kilo was ik kwijt geraakt. Echt vel over been. De trap oplopen kostte mij intens veel energie. Het duurde lang voordat ik boven was. Lopen ging praktisch niet, laat staan fietsen. Spreken kostte mij heel veel moeite, ik had bijna geen stuwkracht.

Uit- en aankleden was een crime. Zonder hulp en dat wilde ik, kostte het vrij veel tijd. Ik werd in een intens kleine wereld gedauwd. Depressiviteit stak de kop op. Met behulp van mijn lieve vrouw, leerde ik het te hanteren.

 

Nieuwe fase: hartrevalidatie

Het was nog niet einde verhaal, zo ging ik inzien. Een nieuwe fase brak aan. Hartrevalidatie in het MC Zuiderzee ziekenhuis stond mij te wachten. Een nieuwe wereld ging voor mij open. Ik werd lichamelijk en geestelijk opgeladen. Van diep, heel diep klom ik omhoog. Koste wat het kost maar ik zou weer terugkeren in de bewoonde wereld. De wereld, die ik zo lief heb. Twee maal 45 min.  in de week kreeg ik trainingen. Mijn eerste doelstelling was om zo snel mogelijk van die rollator af te komen en weer zelfstandig te leren lopen. “Rust roest”, hoorde ik regelmatig om mij heen klinken. Langzaam, heel langzaam, stapje voor stapje ging het beter. Ik heb nooit geweten dat fysio zo geweldig goed is voor je lichaam, maar vooral ook voor je geest. Daar, waar ik dacht te eindigen, dat werd het begin.

Het nieuwe begin

Super gemotiveerde fysiotherapeuten hebben mij begeleid en doen dat nog, maar nu vanuit Topfit Fysiotherapie. Ik ga er met veel plezier heen maar nu twee maal in de week anderhalf uur. Het gaat steeds beter. Na 6 maanden kon de rollator aan de kant en verlegde ik mijn loopafstand steeds verder. Iedere dag een stukje meer. De hometrainer werd langzaam ingeruild voor de fiets. Het werd nu een uitdaging om tegen de brug op te fietsen en wonder bij wonder, het lukte.

De trap oplopen is geen probleem en mijn stuwkracht om zonder moeite te praten, is weer terug. Al heel wat maanden van fysio zijn voorbij met grote vorderingen. De pompcapaciteit kon nu geen 17% meer zijn. Dat was onmogelijk. Een nieuwe hartecho werd gemaakt en de cardioloog belde mij verheugend op met de geweldige mededeling, dat de capaciteit naar 43% gestegen is.

En dat is goed te merken. Niet ieder mens bereikt zo’n winst. Maar je lichaam, je hart aan het werk te zetten, levert zeker winst op! Hoeveel blijft een verrassing. Ik ga nu voor de 60%. Misschien een beetje overmoedig, maar met een goed stel fysiotherapeuten als bij Topfit moet dat toch wel lukken;  uiteraard moet je zelf het meeste doen. Niet bij de pakken neerzitten, maar vooral je lichaam bewegen. Want het lichaam is gebouwd om te bewegen. Ik doe het met plezier. En het is ook mij gelukt.

Johan Wijnmaalen

Patiënten over Topfit:

%

Tevredenheid

 

Wat u moet weten over Topfit

  • meer dan 30 jaar ervaring
  • 10 vestigingen in o.a. Almere, Dronten, Harderwijk, Kampen, Lelystad, Meppel, Ermelo en Zwolle
  • 60 fysiotherapeuten tot uw beschikking
  • Aangesloten bij Topfit: Moorkids kinderfysiotherapie
  • PLUS praktijk in de zorg
  • 9.1 score op Feedback Company
  • Samenwerking met alle verzekeraars
  • Wij werken ook voor bedrijven
  • Bedrijfs stoelmassages: www.stoelmassages.info