Selecteer een pagina

Hyperventilatie aanval

Bij een aanval van hyperventilatie heeft u het gevoel dat u te weinig lucht krijgt. De symptomen van een hyperventilatie aanval zijn duizeligheid, benauwdheid, druk op de borst. Daarnaast is het moeilijk om er rustig onder te blijven. U kunt het gevoel krijgen flauw te vallen en in paniek raken. Hyperventilatie houdt in dat er een te snelle en korte ademhaling plaatsvindt terwijl u op dat moment gewoon rustig in een stoel of in de auto kunt zitten. Uw fysieke activiteit zou geen aanleiding moeten geven voor deze ademhaling.

Normaal gesproken letten we niet op onze ademhaling en reguleert ons lichaam onze ademhaling. Bij een paniekaanval  wordt dit systeem verstoort.

Wilt u direct een afspraak maken? Bel: 088 - 1719 000

Oorzaken paniekaanval

Hyperventilatie is geen lichamelijke klacht. Hyperventilatie komt voort uit angst. Die angst kan onbewust zijn en te maken hebben met zaken uit het verleden. Het sneller ademen en het kort happen naar lucht en te weinig lucht binnen krijgen is een gevolg van die angst. Deze verstoring van de ademhaling wordt niet veroorzaakt door een lichamelijke klacht maar door emotie. Hyperventilatie is een emotionele klacht.

Diagnose hyperventilatie

Onze fysiotherapeuten gaan met u op zoek naar het ontstaansmechanisme van uw hyperventilatie aanval.. Belangrijk tijdens de intake is te achterhalen waar de emotie en de angst bij u vandaan komt. Door middel van fysieke oefeningen en ademhalingsoefening zijn de meeste hyperventilatie klachten goed op te lossen. Indien dit niet voldoende blijkt kan uw behandelaar u verder verwijzen naar een specialist.

 

Behandeling hyperventilatie

De fysiotherapeut kan u met ademhalingsoefeningen helpen uw ademhaling beter te controleren in de situaties waarbij dat nodig is. Wij kunnen u helpen goed voorbereid te zijn. Door veel te oefenen raakt u vertrouwd met hoe om te gaan met uw hyperventilatie. Zo bent u bij een volgende paniek aanval beter voorbereid en zal u zich minder paniekerig voelen. Het doen van de juiste oefeningen leidt op ten duur tot een automatisme en weer een prettig gevoel van beheersing over uw situatie.

 

 

Patiënten over Topfit:

%

Tevredenheid

 

Wat u moet weten over Topfit

  • meer dan 30 jaar ervaring
  • 10 vestigingen in o.a. Almere, Dronten, Harderwijk, Kampen, Lelystad, Meppel, Ermelo en Zwolle
  • 60 fysiotherapeuten tot uw beschikking
  • Aangesloten bij Topfit: Moorkids kinderfysiotherapie
  • PLUS praktijk in de zorg
  • 9.1 score op Feedback Company
  • Samenwerking met alle verzekeraars
  • Wij werken ook voor bedrijven
  • Bedrijfs stoelmassages: www.stoelmassages.info