Select Page

Met een spetterend vuurwerk en het doven van het Griekse vuur werden vannacht de Olympische Spelen 2012 beëindigd door IOC –voorzitter Jacques Rogge met de woorden ‘Happy and glorious’.En dat waren ze!

In de eerste week heb ik van nabij de sfeer mogen proeven in de verschillende stadions, in het Olympisch Park en gewoon op straat of ondergronds in deze metropool.

Belevenis

Een geweldige belevenis om Federer en Serena Williams ‘meppen ‘van 200 km p/u te zien uitdelen in Wimbledon. Het beachvolleyball-stadion leek a.h.w. vanuit de lucht zorgvuldig (klem)neergezet te zijn in het centrum temidden van de Westminster, de Big Ben en het House of Parliament. De samba-achtige, hippe dansjes tussen de sets door vormden een verrassend contrast met het uitzicht op de historische gebouwen. In het Wembley-stadion zagen we Gabon (wie kent ze niet!) tegen Zuid-Korea een voetbal- wedstrijd spelen voor 80.000 man. Het was niet van het nivo ‘Barcelona tegen Real Madrid‘, maar het dak ging eraf! Een groep traditioneel geklede Koreanen maakten muziek met trommeltjes en triangels, ook na de wedstrijd. Binnen de kortste keren liepen oranje-fans in polonaise er achteraan! Eén groot feest. Overal de wave, zelfs met poncho en paraplu in het blauw-roze hockey-stadion ging het doorgaans wat ingetogener publiek van de banken.

Oranje

Het feestgevoel zette men op straat voort. Mensen uit verschillende landen maakten foto’s van elkaar omdat ze er grappig of bizar uitzagen. De oranje-fans bleven overigens beslist niet achter! Ze vielen overal op en gingen in Londen zelfs netjes in de rij staan!

Uiteraard moet je een avond in het Holland Heineken Huis geweest zijn. Het zal u niet verbazen dat het er behoorlijk oranje uitziet. Ook daar groot feest!

De organisatie van de Spelen verdient een grote pluim. Alles liep als een trein/metro. De mensenmassa leek telkens snel op te lossen door de uitstekende begeleiding naar bijvoorbeeld de underground. Vooral de uiterst vriendelijke en hulpvaardige houding van de vrijwilligers en de beveiliging straalde zoveel positieve energie uit dat er geen enkele ruimte was voor agressie.

Wat geweldig om erbij te zijn en te zien hoe topsporters na jarenlange training sneller,hoger,verder en/of sterker willen zijn. Wat een geweldige prestatie van de Nederlandse equipe!

Marion van den Berg:

 

Ik had het voor geen goud/zilver/brons willen missen! Rio here we come.