Meer bewegen en afvallen goed bij heupslijtage (artrose)

Patiënten met overgewicht die last hebben van slijtage van het heupgewricht (artrose) zijn gebaat bij behandeling die is gericht op beweging en afvallen.

Internationale richtlijnen bevelen dit al jaren aan, maar desondanks krijgt slechts 10% van de patiënten dit als behandeling voorgeschreven door de huisarts.

Bewegen en afvallen vóór de heupoperatie…

UMCG-onderzoeker Nienke Paans heeft laten zien dat een gecombineerd beweeg- en afvalprogramma voorafgaand aan de heupoperatie het dagelijkse functioneren van artrosepatiënten met overgewicht verbetert en de pijnklachten verminderen!

Paans pleit ook voor meer aandacht voor blijven bewegen en een gezond gewicht nadat een heupprothese is geplaatst.

Operatie pas na vele jaren

Patiënten met slijtage van het heupgewricht zijn gemiddeld 7 jaar onder behandeling van hun huisarts voordat zij operatief een kunstheup krijgen. Paans stelde dit vast met behulp van de gegevens van 30.000 patiënten uit een medisch registratie netwerk van huisartsen over een periode van 10 jaar, van 1998-2008.

Vicieuze cirkel

Patiënten die last hebben van heupartrose lopen het risico in een vicieuze cirkel terecht te komen.

“Als het lopen pijn doet vanwege de artrose, gaan mensen beweging vermijden en blijven ze in de stoel zitten. Dan bestaat de kans dat hun gewicht toeneemt. Door dit gebrek aan bewegen, met daarbij de extra belasting van het gewicht op het heupgewricht, zullen de klachten toenemen,” licht Paans toe.

Bewegen en afvallen

Bij artrosepatiënten met overgewicht onderzocht Paans de effecten van een programma voor bewegen en afvallen voordat zij een kunstheup krijgen.

Deelname aan het programma resulteerde in een verbetering van:

  •  het zelfgerapporteerde lichamelijk functioneren
  • het loopvermogen
  • het gewicht van patiënten nam af

Ten opzichte van de start van het programma waren de deelnemers na 8 maanden gemiddeld 5,6 kg lichter en was hun lichaamsvet met 3,3% afgenomen.

“Het gecombineerde programma voor bewegen en afvallen betekent dat je patiënten met heupartrose meer te bieden hebt dan alleen pijnbestrijding,” legt Paans uit. “Bovendien kan het leiden tot uitstel van de heupoperatie, wat gunstig is omdat een kunstheup maar 10-15 jaar meegaat.”

Na de operatie

Artsen en andere behandelaars veronderstellen dat patiënten met overgewicht na plaatsing van de heupprothese weer gaan bewegen, omdat dit weer mogelijk is. Daardoor zouden ze weer kunnen afvallen. Paans stelde vast dat dit niet het geval is. “Het is belangrijk dat patiënten gaan bewegen en afvallen, omdat overgewicht het succes van de operatie beïnvloedt. Teveel lichaamsgewicht kan leiden tot vroegtijdig loslaten van de prothese en dat is niet wat je wilt,” vertelt Paans.

Topfit Fysiotherapie

Topfit Fysiotherapie omarmt deze werkwijze en biedt patienten de mogelijkheid om fysiotherapie te combineren met verschillende beweegprogramma’s. Ook werken we samen met de diëtisten van Eet oke.  U kunt bij ons terecht voor een compleet programma en afvallen door bewegen te combineren met de juiste voeding.

Maak nu een afspraak: 0320 265000

Bron: UMC Groningen

 

Nieuwsbericht geplaatst op: 20 juni 2012, in: Nieuws Topfit door: