Met speciale oefening minder kans op hamstringblessure

 Hamstring Curl

Een speciale krachtoefening vermindert het aantal hamstringblessures bij amateurvoetballers. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en de KNVB bij ruim 600 voetballers. “Ik hoop dat veel trainers/fysiotherapeuten de oefening standaard opnemen in hun oefenstof.”

Elk jaar ontstaan in amateurveldvoetbal bijna 80.000 hamstringblessures. De KNVB streeft naar minder blessures bij amateurvoetballers en testte daarom samen met het UMC Utrecht een speciale hamstringoefening. Aan het onderzoek deden 619 voetballers van 40 eersteklasse-amateurclubs mee. De helft van de amateurteams voerden dertien weken lang twee keer per week een speciale krachtoefening uit voor hun hamstrings. De andere helft van de amateurploegen trainden op hun gewone manier. Het onderzoek liep tijdens de voetbalseizoenen 2012-2013 en 2013-2014.

Na afloop van het onderzoeksjaar bleken in de groep met de oefenvorm drie keer minder hamstringblessures opgetreden te zijn ten opzichte van de groep zonder deze oefenvorm. Er waren zes blessures in de speciaal geoefende groep en achttien blessures in de controlegroep. De duur van de hamstringblessures verschilde niet tussen beide groepen. De spelers waren gemiddeld dertig dagen geblesseerd, maar die periode varieerde sterk.

“Het aantal blessures was niet heel hoog, maar uiteindelijk kreeg bijna tien procent van de voetballers in het onderzoek een hamstringblessure”, vertelt hoofdonderzoeker prof. dr. Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde UMC Utrecht. “Voor het eerst hebben we in Nederland wetenschappelijk aangetoond dat deze veelvoorkomende blessure kan worden bestreden met een eenvoudige spierkrachtoefening die in de praktijk werkt. Ik hoop dat veel trainers de oefening standaard opnemen in hun oefenstof.”

Topfit Fysiotherapie

Michael LingRicardo Meijer en Eugene Wiegers zijn als fysiotherapeut verbonden aan amateurvoetbalclubs. Michael bij Unicum in Lelystad, Ricardo bij Reaal Dronten en Eugene bij ZAC in Zwolle en KHC in Kampen. Ze begeleiden bij blessures maar geven ook advies met betrekking tot trainingsopbouw. Een onderzoek als dit gebruiken zij weer om het aantal blessures zo laag mogelijk te houden.

 

Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u bellen met Topfit Fysiotherapie
Lelystad: 0320 265 000
Dronten: 0321 38 2005
Zwolle: 038 303 1010

Nieuwsbericht geplaatst op: 12 augustus 2014, in: Nieuws Topfit door: