Selecteer een pagina

Oedeemtherapie

Lymfoedeem is een vochtophoping die wordt veroorzaakt door een storing in het lymfesysteem. Deze storing kan zijn aangeboren, men spreekt dan van primair lymfoedeem. Een secundair lymfoedeem kan ontstaan na een beschadiging van het lymfstelsel als gevolg van een operatie, ontsteking of bestraling.

Lees wat u eraan kunt doen of neem contact met ons op.

Wilt u direct een afspraak maken? Bel: 088 - 1719 000

Wat is Oedeem?

Oedeem is een opeenhoping van extracellulair vocht in weefsel, leidend tot een zwelling zonder toename van het aantal cellen. De hoeveelheid extracellulair vocht wordt bepaald door een aantal factoren:

 • De hydrostatische druk in de venen en capillairen maakt dat intravasculair vocht naar buiten wordt geperst door de vaatwand.
 • De vaatwand is wel doorlaatbaar voor water maar niet voor grote moleculen zoals eiwitten.
 • Deze oefenen een colloïdosmotische tegendruk uit waardoor ze weer water uit de weefsels aantrekken.
 • De druk in de venen wordt bepaald door de vullingsgraad daarvan, en stijgt als er defecte kleppen in de venen zijn (spataders) of als het hart het aanbod van terugvloeiend bloed niet goed kan opnemen door welke oorzaak dan ook.
 • Spieren, vooral in de benen en in de kuiten drukken bij contractie de venen leeg en pompen de inhoud richting hart – bij functionerende kleppen.
 • Vocht tussen de cellen en weefsels in wordt verzameld in lymfecapillairen die samenkomen tot lymfebanen die uiteindelijk (in de borstkas) uitmonden in een vene.

 

Met behulp van deze kennis zijn de meeste vormen van oedeem te verklaren.

– Lokaal oedeem: bij ontstekingsreacties, infecties en kneuzingen raakt primair de vaatwand beschadigd en wordt onder invloed van allerlei zeer lokaal afgegeven stoffen meer doorlaatbaar. Eiwitten treden uit de bloedbaan en de

colloid-osmotische tegendruk wordt minder. Er ontstaat oedeem.

– Angio-oedeem: bij allergische reacties komen primair stoffen vrij die de vaatwand doorlaatbaarder maken, zoals histamine. Zelfde mechanisme.

Lymfoedeem: obstructie van de lymfeafvoer. Door aangeboren of verworven oorzaken functioneren de lymfebanen niet goed. Het betrokken lichaamsdeel zwelt sterk op. Bijvoorbeeld een dikke arm als na een operatie en/of bestraling voor borstkanker de lymfeklieren in de oksel zijn weggehaald, waarbij onvermijdelijk ook de lymfebanen te lijden hebben. Ook door wondroos (belroos) kunnen de lymfevaten beschadigd raken en zo lymfoedeem veroorzaken.

– Veneus oedeem: lokaal verhoogde veneuze druk door veneuze insufficiëntie. Bij spataderen of bij trombose in een been is de druk in de venen in een of beide benen hoger dan normaal, waardoor weer oedeem ontstaat.

– Lipoedeem: een combinatie van vocht (oedeem) en vetophoping die ontstaat in de benen en soms in de armen. Bij lipoedeem ontstaat er een overschot aan vocht in de vetcellen, daardoor is de kans op afvoer erg minimaal.

Het lymfestelsel is een reinigings- en afweersysteem. Het bestaat uit een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen, dat verspreid ligt door het hele lichaam. In totaal heeft de mens ongeveer 600 m2 lymfeweefsel. Lymfevaten nemen weefselvocht op met daarin opgelost eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes die vanuit de bloedbaan in het weefsel terecht komen en niet meer terug opgenomen kunnen worden. Het lymfestelsel is het enige stelsel dat deze deeltjes weer opneemt vanuit het weefsel. De schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden in de lymfeknopen verwerkt. Vooral in de oksels, liezen en hals zitten veel lymfeknopen die als filter werken.

Kenmerken van oedeem

Een toename van spanning op de huid en het lichaamsdeel voelt zwaarder  en vermoeid aan. Ook kan er een toename van de omvang plaatsvinden. 

De behandeling door een oedeemfysiotherapeut kan bestaan uit:

 • Manuele lymfedrainage
  Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en op het bevorderen van de functie van niet aangedane lymfevaten en lymfeklieren.
 • Compressietherapie
  Om de afname in sommige gevallen nog beter te bevorderen kan er een gezwachteld worden. Na het aanbrengen van de zwachtels wordt er vaak een therapeutische elastische kous aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
 • Oefentherapie
  In veel gevallen bestaat er naast het oedeem ook een bewegingsbeperking in het aangedane gebied. Door oefeningen te doen verbeter je de functie van het aangedane gebied en tegelijkertijd wordt het lymfestelsel gestimuleerd.
 • Ademtherapie
  Specifieke oefeningen met betrekking tot de ademhaling verbeteren de afvoer van lymfevocht.
 • Lymftaping
  Hierbij wordt gebruik gemaakt van medical tape, die de circulatie verbeterd en de afvoer van lymfevocht stimuleert.
 • Voorlichting
  U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

Materialen

De materialen die nodig zijn voor de behandeling van oedeem worden door onze oedeemtherapeuten aangemeten en eventueel voor u besteld. Voor meer informatie vraag onze oedeem specialisten.

 

 

Patiënten over Topfit:

%

Tevredenheid

 

Wat u moet weten over Topfit

  • meer dan 30 jaar ervaring
  • 10 vestigingen in o.a. Almere, Dronten, Harderwijk, Kampen, Lelystad, Meppel, Ermelo en Zwolle
  • 60 fysiotherapeuten tot uw beschikking
  • Aangesloten bij Topfit: Moorkids kinderfysiotherapie
  • PLUS praktijk in de zorg
  • 9.1 score op Feedback Company
  • Samenwerking met alle verzekeraars
  • Wij werken ook voor bedrijven
  • Bedrijfs stoelmassages: www.stoelmassages.info