Selecteer een pagina

Januari 2020, de maand oktober ligt alweer een poosje achter ons.

De maand van Stoptober waar veel aandacht uitging naar het stoppen met roken. De maand oktober waarin we ook massaal stilstonden bij borstkanker.

Toch is borstkanker niet iets dat beperkt blijft tot die ene maand. Invasieve borstkanker komt bij 1,7 op de 1000 vrouwen voor. Veel vrouwen hebben er dagelijks mee te maken.

De diagnose
Na het stellen van de diagnose heeft u zelf geen tijd meer om rustig na te denken, u wordt geleefd. Geleefd van de ene chemo naar de andere of bestraling of operatie. Zoveel afspraken achter elkaar! Een spannende tijd, alleen of gesteund door uw familie.
Niet wetende of u genezen verklaard zal worden of dat dit het einde zal zijn. Het einde van het vechten, van het genieten en misschien wel van het leven.

Na een gevecht van misschien 6 tot 12 maanden krijgt u de uitslag, u bent genezen..  En nu?
Geen afspraken meer ! Geen chemo ! Geen bestraling,… maar tijd !
Tijd voor u zelf om het leven weer voort te zetten zoals het was voordat alles begon.
Alleen bent u niet meer hetzelfde als voor de behandelingen. Uw energie is anders, u bent sneller moe, u heeft moeite zich te concentreren en misschien heeft u dat middagdutje nodig.

Uw leven begint weer, maar het gaat niet precies verder waar het gebleven was. Opnieuw ontdekken wat wel en niet kan. Waar u plezier in beleefd en misschien wel uitzoeken van welk eten u nu houdt omdat uw smaakpapillen zijn veranderd.

Het bewegen is ook niet zoals het was, na 15 minuten lopen komt de vermoeidheid weer om de hoek. Elke keer opnieuw slaat de man met de hamer weer toe.

Hoe kunnen we helpen
Door de verhouding tussen de belasting en uw belastbaarheid te ontdekken word het makkelijker om de klap van de man met de hamer te verminderen. Het opbouwen van uw belastbaarheid door middel van training is erg belangrijk. Dit geeft een positieve invloed op uw mentale welbevinden en verbetert uw lichamelijke conditie.

Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen voor-, tijdens en-/of na de behandeling van kanker, dan kunt u contact opnemen en vragen naar de ‘oncologische’ fysiotherapeuten. Mail naar info@topfit-fysiotherapie.nl of bel 088 – 1719 000.

Lees ook eens over onze Oncologie Groep op www.topfit-fysiotherapie.nl/oncologie/

 

Shalina van Keulen

Shalina van Keulen

Oncologisch fysiotherapeut

Shalina van Keulen is Fysiotherapeut bij Topfit Fysiotherapie en gespecialiseerd in het begeleiden van oncologische patiënten voor-, tijdens- en na de behandeling van kanker.

“Het is elke keer een leuke nieuwe uitdaging om samen te kijken hoe we de balans weer terug kunnen krijgen in het leven waarbij bewegen ook een rol speelt”.

Meer over Shalina: www.topfit-fysiotherapie.nl/project/shalina-van-keulen/