Selecteer een pagina

Profiel van:

Marijke Manders-Baks

Mijn verhaal

Mijn naam is Marijke Manders, getrouwd, ik heb 2 kinderen en ben opgegroeid in Lelystad. Ik zwem 1x/week, doe aan indoor-klimmen samen met mijn man en zo af en toe gaan we geocachen met het gezin.

Ik wist al vrij jong zeker: ‘ik wil mensen helpen’, ‘graag in de medische wereld’, maar dan ‘zonder medicatie, injecties of bloed’. Toen kwam ik in aanraking met het beroep fysiotherapeut en wist meteen dat ik dat wilde worden. Ik wist dit zelfs zo zeker dat ik, ondanks dat het een lotingsstudie was, mij alleen voor de opleiding fysiotherapie inschreef: ik wil fysiotherapeut worden en niks anders, desnoods wacht ik een jaar.

Gelukkig kon ik na de middelbare school meteen starten met de opleiding fysiotherapie in Utrecht. Na het halen van mijn diploma ben ik een jaar lang van de ene praktijk naar de andere gehopt als waarnemer tijdens vakanties, ziektes van therapeuten en zwangerschappen, totdat ik in 2009 bij Topfit een baan kreeg. Ik werk er nog steeds met veel plezier. Ik ben begonnen als algemeen therapeut, wat ik nu nog steeds ben. Eerst als waarnemer, nu als vaste therapeut. Doordat ik eerst waarnemer was zag ik veel verschillende mensen, met verschillende klachten. Zo ben ik er steeds meet achter gekomen waar mijn interesse het meest ligt. Ik heb mij gespecialiseerd in ‘de wat oudere mens’. Ik kom daarvoor ook bij de mensen aan huis, vaak na een operatie, met name een nieuwe heup of nieuwe knie agv artrose. Het is fijn om een stukje onzekerheid die mensen vaak hebben na een operatie weg te kunnen nemen door hun vragen te beantwoorden. En natuurlijk is het leuk om de progressie te zien.

Vaak zie ik de mensen niet alleen na de operatie, maar ook kan ik preoperatief met ze oefenen zodat ze zo goed mogelijk de operatie in gaan. Of zelfs een operatie uitstellen of voorkomen.
Ik zie ook mensen met etalagebenen (vernauwing in een bloedvat), die door middel van (loop)therapie weer een stuk verder kunnen lopen en daarmee wordt hun wereld weer wat vergroot. Mooi om te zien en fijn dat ik daar een stuk aan kan bijdragen
Wat ik ook ontzettend leuk vind om te doen is de valtraining geven. Daarbij leren mensen hoe ze veilig kunnen vallen en weer op kunnen staan, maar het grootste gedeelte bestaat uit preventie. Inzicht in waar het risico zit voor de mensen en verbetering van het evenwicht. De meeste mensen zijn positief over de training, ervaren minder angst en zijn meer zelfverzekerd. Het is fijn om te horen dat een vrouw na de cursus weer lekker met de kleinkinderen kon, en durfde te spelen en zelfs op de grond kon zitten met ze, omdat ze wist hoe ze, ondanks haar nieuwe knie, weer overeind kon komen.

Dat vind ik het mooiste van het vak fysiotherapie: natuurlijk mensen helpen om van de klachten af te komen, maar ook om de mensen inzicht te geven in hun aandoening en ze begeleiden in hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan, ze weer een stukje zelfvertrouwen geven.