Slechte slapers kosten ons veel geld!

20% van de medewerkers dut regelmatig in op het werk. Slechte slapers zijn minder alert, hebben een slechter geheugen en verminderde inter-persoonlijke vaardigheden. slecht slapen

Naar schatting kost vermoeidheid een werkgever  1.900 euro per medewerker per jaar!
Ruim drie procent van de medewerkers geeft toe dat slaperigheid leidt tot fouten, of zelfs ongevallen. Een kwart gebruikt op het werk opwekkende middelen, waaronder energiedrank, cafeïne en zelfs drugs. Ongeveer 28 procent van werkend Nederland ligt regelmatig wakker vanwege het werk. 16 procent geeft aan te weinig tijd te hebben om voldoende te slapen door werkzaamheden.

Productiviteit

Een groep wetenschappers van het Tufts Medical Center in Amerika onderzocht wat de impact was van slecht slapen op de productiviteit van medewerkers. In het Journal of Occupational and Environmental Medicine stellen zij, niet verrassend, dat slecht slapen een significante impact heeft op de prestaties.

Australische onderzoekers vergeleken de prestaties van medewerkers die 28 uur niet sliepen met mensen die gedronken hadden. Beide groepen presteerden vrijwel identiek.

Onderzoekers in Japan vonden een oplossing om de veiligheid tijdens nachtdiensten te verbeteren. Het bleek dat medewerkers die tijdens de dienst 30 tot 90 minuten sliepen veel constanter presteerden. In Japan is slapen op het werk – mits je rechtop zit en niet snurkt – geaccepteerd: het wordt als teken van hard werken beschouwd!

Nieuwsbericht geplaatst op: 10 januari 2014, in: Nieuws Topfit door: