Select Page

Veel mensen vanaf middelbare leeftijd hebben verkeerde ideeën over bewegen en gezondheid. Zo weet 42% niet dat sporten de kans op borst- of darmkanker verkleint. Terwijl dat wél zo is! Dat blijkt uit onderzoek van Plus Magazine onder maar liefst 1022 50-plussers.

Overgewicht? Meer kans op kanker!

Wie te zwaar is, heeft méér kans op verschillende soorten kanker. Bovendien beïnvloedt bewegen het hormoongehalte in het bloed. Daardoor hebben vrouwen die regelmatig lichamelijk actief zijn 20 tot 40 procent minder kans op borstkanker dan vrouwen die niet of nauwelijks in beweging komen.

Geheugen

En er zijn nog meer misverstanden, want één op de drie ondervraagden veronderstelt dat meer bewegen niets doet voor je geheugen. “Maar meer bewegen heeft een gunstig effect op de hersenen“, zegt Erik Scherder hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. En mensen met een actieve leefstijl hebben 20 tot 50 procent minder vaak alzheimer.

Touwtjespringen

Touwtjespringen helpt goed tegen osteoporose, het verzwakken van botten. Maar ruim een kwart van de 50-plussers weet dat niet. Door druk op het bot krijgen de cellen namelijk een signaal om nieuw bot aan te maken. Korte, intensieve sporten waarbij je je eigen gewicht draagt zijn daarbij het meest effectief. Vier keer per dag 3 minuten touwtjespringen is dus beter voor de botaanmaak dan een half uur wandelen.

Topfit Vitaal

Bij Topfit bieden we begeleiding op maat om bovenstaande risico’s te vermijden. Het lidmaatschap van Topfit Vitaal Gezonde Leefstijl biedt u kennis en persoonlijke begeleiding om dit te bereiken.

Topfit Vitaal is opgericht om 55+’ers te ondersteunen om fit en actief te blijven bij het ouder worden. We bieden begeleiding in het proces van Healthy ageing!

  • Garantie op vooruitgang door te bewegen? Neem deel aan Circuit training
  • Of benieuwd hoe het met uw huidige fitheid en gezondheid gesteld is? Doe een Health Check
Meer weten óf een afspraak maken? Bel 0320 265000

De volledige resultaten van het onderzoek zijn te vinden in het juninummer van Plus Magazine.