Selecteer een pagina

Steeds vaker nekklachten bij jongeren

Ook bij Topfit Fysiotherapie komen steeds vaker jongeren met nek-, en rugklachten, Topfit helpt ze met een juiste houding, advies mbt bewegen en van de pijn af te komen.  Onderstaand artikel is te lezen in het AD

Fysiotherapeuten slaan alarm om houding van tieners

Jongeren kampen steeds vaker met rug-, nek- en schouderklachten. Ze hangen te veel onderuit gezakt in de stoel en bewegen te weinig. Ouders, leraren en artsen hebben nauwelijks aandacht voor hun houding.

De generatie die na 1995 is geboren, bezoekt vaker fysio- en oefentherapeuten met rug-, nek- en schouderklachten. Recente cijfers zijn lastig te achterhalen, doordat geen verwijzing van de huisarts meer nodig is om een fysio- of oefentherapeut te bezoeken. Maar therapeuten en medici zien meer pubers op hun spreekuren met pijn.

Vroeg aanleren

Het Houding Netwerk Nederland wil dat een halt toe roepen. De nieuwe stichting, waarin artsen en fysiotherapeuten en ouders zijn vertegenwoordigd, gaat zich hard maken voor preventie. ,,Het begint al bij baby’s die te weinig op hun buik worden gelegd en te veel in stoeltjes zitten. Een gezonde houding moet je vroeg aanleren”, zegt Piet van Loon, mede-oprichter en orthopedisch chirurg.

Door het groeiende gebruik van (spel)computers, tablets en smartphones zakken kinderen en jongeren meer onderuit. Bovendien bewegen ze te weinig. ,,Al vanaf hun vierde zitten ze bijna de hele dag op school, ze sporten minder en hangen meer achter de computer. De druk op die tussenwervelschijven is veel te groot”, constateert André Grotenhuis, neurochirurg in het Radboudumc.

Nauwelijks gecorrigeerd

Die slechte houding wordt nauwelijks meer gecorrigeerd. Volgens de artsen en therapeuten moet er nú iets gebeuren om te voorkomen dat hele generaties ontstaan met grote lichamelijke klachten. Van Loon: ,,Vroeger was het bij iedereen bekend dat je op de houding van de kinderen moest letten. ‘Geen dubbeltjes zoeken’, ‘rechtop zitten’; lichaamstrots werd je aangeleerd. Maar dat is uit ons systeem verdwenen.”

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) erkent de problemen. ,,Als we hier geen aandacht voor vragen, krijgen we veel meer mensen met rugklachten en uiteindelijk zelfs meer arbeidsongeschikten,” voorspelt adviseur Frans Pijpers. Juist in de groei zijn voldoende beweging en een goede houding noodzakelijk om bochels, pijn en problemen op latere leeftijd te voorkomen. En daarom wil het Houding Netwerk Nederland dat het ministerie van Volksgezondheid niet alleen campagne voert voor gezonde voeding, maar ook meer oog krijgt voor de houding van kinderen.

Volg Topfit voor meer tips 'n Tricks!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Topfit en ontvang helemaal gratis, tips om gezond en fit te blijven!

Wij gebruiken uw gegevens alleen om de nieuwsbrief te verzenden.