Select Page

Een tablet, we kunnen bijna niet meer zonder. Wat een gemak! Doordat we er zo veel mee doen, kunnen er klachten aan nek, schouder en polsen ontstaan. Geniet van uw tablet, maar let op een aantal zaken.

gsm

Seniorweb, een vereniging voor en door senioren die als doel heeft de digitale wereld begrijpelijk te maken, deed onderzoek naar het gebruik van mobiele apparaten. Het gebruik van een tablet door senioren is enorm gestegen. In 2011 had nog maar 5% een tablet. In 2014 was dat aantal gestegen naar 56%. Ongeveer 14% van de oudere gebruikers heeft daarbij klachten of pijn. (bron*)

U kunt dit voorkomen door op een aantal zaken te letten:
  • Let op uw houding

Hang niet languit op de bank of in de stoel, maar zit, bij voorkeur, rechtop met een tablet. Ga regelmatig even verzitten en gebruik het apparaat zoveel mogelijk op ooghoogte. Zo voorkomt u dat u uw nek teveel strekt waardoor deze pijn kan gaan doen.

 

  • Met losse handen

Voor uw tablet zijn verschillende houders te koop. Zo hoeft u het apparaat niet in de hand te houden maar kunt u deze op tafel zetten. Wilt u een recept uitproberen van het internet? U plaatst de houder met tablet op het aanrecht en heeft uw handen vrij om te koken of te bakken. Kijk voor een geschikte houder voor uw tablet bij de elektronikazaak bij u in de buurt.

 

  • Toetsenbord

U kunt bij uw tablet een los toetsenbord kopen. Dat klikt u er eenvoudig aan vast en haalt u er net zo gemakkelijk weer vanaf. Een los toetsenbord dwingt u een betere houding aan te nemen. Ook is het beter voor u polsen als u lange teksten moet typen.

 

  • Pauze

Houd regelmatig een pauze als u met uw mobiele apparaat werkt. Sta even op, pak een kop koffie of loop naar het raam. Zo voorkomt u dat u te lang in dezelfde houding zit en u klachten krijgt.

 

  • Filmpje

In dit Youtubefilmpje geeft een ergonoom meer tips over uw houding bij het gebruik van tablet en laptop.

Toch (aanhoudende/recidiverende) klachten?

De fysiotherapeuten van Topfit Fysiotherapie kunnen u helpen van u klacht af te komen en daarnaast kunnen ze u advies geven om dergelijke klachten te voorkomen.

 

Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u bellen met Topfit Fysiotherapie
Lelystad: 0320 265000
Dronten: 0321 382005
Zwolle: 038 3031010

* Bron: www.seniorweb.nl