Waarom langdurig zitten het nieuwe roken is

Zitten brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, wat zouden werkgevers moeten doen?

trap1 Langdurig zitten is het nieuwe roken, zei Hanneke Dessing van Het Diabetes Fonds vorig jaar november aan het begin van de Nationale Traploopweek. Bedrijven uit uiteenlopende branches werden daar voor de zesde keer op rij opgeroepen om zelf een rol te spelen in het creëren van een gezonde werkvloer. Dessing: ‘Als organisaties hun medewerkers stimuleren om meerdere keren per dag de trap te nemen, leidt dat al tot fittere werknemers en uiteindelijk tot minder ziekteverzuim.’

Zitten is dodelijk

Dat te lang zitten ook daadwerkelijk kwalijk is voor het lichaam is de laatste jaren door een flink aantal onderzoeken onomstotelijk bewezen. Hidde van der Ploeg, senior onderzoeker bij de afdeling Sociale Geneeskunde en EMGO Instituut van het VU medisch centrum, speelde hierin een vooraanstaande rol. En vooral met het Nederlandse zitgedrag blijkt het somber gesteld. ‘Zitten is dodelijk’, zo zegt Van der Ploeg onomwonden in een uitzending van Een Vandaag.

Meer zitten dan de buren

Nederlanders zitten volgens Van der Ploeg het meest van alle Europeanen. 45,6% van de Nederlanders ouder dan 15 zit gemiddeld zeven uur of meer per dag. Ter vergelijking, voor de Duitsers is dit gemiddeld 5,8 uur en voor Belgen gemiddeld 5,7 uur. We zitten bovendien ook nog eens 85% van onze vrije tijd. De kans op vroegtijdig overlijden is 15 % voor wie gemiddeld tussen de 8 à 11 uur zittend doorbrengt. Dit percentage stijgt naar 40% voor wie meer dan 11 uur per dag z’n stoel niet afkomt. Van der Ploeg: ‘Als je zit gebruik je je spieren nauwelijks, vooral je beenspieren niet en dan zijn de grootste spieren in je lichaam. Als je die spieren niet gebruikt, wordt het vet en het suiker uit je bloed minder snel opgenomen en daardoor heb je een hoger risico op hart en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes.

Dagelijks sporten is niet genoeg

Uit groot onderzoek  werd dit nogmaals bevestigd. Niet alleen werd nog eens onderstreept dat langdurig zitten de kans op diabetes en hart- en vaatziekten verdubbelt. Ook bleek dat mensen die regelmatig sporten niet ontkomen aan de effecten van al dat dagelijkse zitten. Er moet dus niet alleen meer bewogen worden in de sportschool, maar vooral ook overdag op werk. 

loopbandbureauIn Amerika maken bedrijven zich al heel wat langer druk over al dat zitten. Niet in de laatste plaats omdat werkgevers stevig moeten opdraaien voor de kosten van de eventuele medische consequenties van al dat gezit. Steelcase, ontwikkelde een succesvol loopbandbureau. Daarnaast verkoopt Steelcase bureaus die makkelijk in hoogte verstelbaar zijn, zodat werknemers gedurende de dag zowel staand als zittend kunnen werken.

Sneller stukken lezen

In Nederland lopen we nog niet zo hard. Bij Microsoft Nederland kan staand vergaderd worden. En David Hulsenbek, hr-directeur van Accenture verteld dat er loopbanden geïnstalleerd gaan worden bij Accenture Amsterdam. Bedoeld om bijvoorbeeld lange conference calls van beweging te voorzien. Maar we bevinden ons nog vooral in de onderzoeksfase. Zo houdt het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) zich actief bezig met het onderzoeken van opties voor een kantoor in beweging. Te denken valt aan steppen door de gangen, deskbikes en speciale staanstoelen. ‘Een bijkomend voordeel van het loopbandbureau,’ zegt Peter-Jan Mol, adviseur van het NISB, ‘is dat onderzoek heeft aangetoond dat mensen die al lopend of fietsend stukken lezen dit 20 tot 30 procent sneller doen.’

Geen afleiding en geen gezweet

Een interessante optie voor werkgevers is ook de nieuwe ‘Oxidesk’, een bureaufiets die onlangs werd getest onder werknemers van Achmea.

fietsbureau

De bureaufiets is ontwikkeld door TNO in samenwerking met ondernemer David Klein en Markant meubelfabrieken. Directeur van Markant, Jan Beltman: ´Het is een kantoormeubel waarop je een half uur gaat zitten als je bijvoorbeeld je mail afhandelt, iets wilt opzoeken op internet of een telefoongesprek wilt voeren. Ondertussen maken je benen een trappende beweging en werk je aan je gezondheid. Het meubel is veilig, niet zo inspannend dat je gaat zweten en het leidt niet af van de echte taak.’ Ook kan je, je zit- en loopgedrag bijhouden met een armbandje van Fitbit dit houdt keurig bij hoeveel stappen je op een dag zet (10.000 is gewenst), hoeveel calorieën worden verbrand en hoeveel daadwerkelijk actieve minuten per dag worden doorgebrengt. Misschien een aardig idee als stimulans.

 Topfit Fysiotherapie

Ook Topfit houdt zich bezig met het creëren van optimale werkplekken onder andere door werkplekonderzoeken te doen door een van onze bedrijfsfysiotherapeuten.

Bent u geïnteresseerd in een werkplekonderzoek of heeft u vragen dan kan u contact opnemen met Topfit Fysiotherapie 0320 265000

 

*bron: http://www.mt.nl/511/82679/gezond-ondernemen-fitheid/waarom-langdurig-zitten-het-nieuwe-roken-is.html  22 nov 2013 L Polderman

 

 

Nieuwsbericht geplaatst op: 21 januari 2014, in: Nieuws Topfit door: