• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

COVID-19 Revalidatie

Vanuit de basisverzekering kunnen er op dit moment trajecten vergoed worden voor wat betreft het revalideren na corona. 

Revalidatie voor COVID-19 patiënten

Vanuit de basisverzekering kunnen er trajecten vergoed worden voor wat betreft het revalideren na corona. Onze praktijk biedt behandeltrajecten specifiek ontwikkeld voor mensen die na een besmetting met het coronavirus uit het ziekenhuis of van de intensive care zijn gekomen. Ook mensen die thuis ernstig ziek zijn geweest kunnen in aanmerking komen voor de ruimere dekking vanuit de basisverzekering.

Een aantal collega’s bij onze praktijk zijn gecertificeerd om deze revalidatietrajecten te begeleiden. Ze hebben ervaring in het revalideren van longpatiënten, die landelijk samenwerken en de laatste richtlijnen m.b.t. revalidatie na het coronavirus volgen en mede ontwikkelen.

Fysiotherapie bij herstel na coronavirus (COVID-19)

Op advies van uw huisarts of specialist kunt u verwezen worden voor fysiotherapeutische begeleiding. Ook wanneer u niet in het ziekenhuis bent opgenomen geweest. 

De fysiotherapeut kan u ondersteunen door u te leren om te gaan met de gevolgen van het coronavirus. En samen gaat u aan de slag om uw conditie en kracht weer te verbeteren en de vermoeidheid verminderen. De therapeuten van onze praktijk beschikken over actuele kennis en volgen de richtlijnen en scholingen van het Chronisch Zorgnet en het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie).

Bovendien is een multidisciplinaire aanpak bij deze revalidatie erg belangrijk. Dit wil zeggen dat wij samen met veel andere specialisten samenwerken. Wij werken samen met andere disciplines zoals de huisarts, ergotherapie, psychosomatische fysiotherapie, psychologie en diëtetiek om u zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.

Wat kan een fysiotherapeut betekenen bij de revalidatie na Corona?

Zeker na een periode van opname in het ziekenhuis kan het herstel lang duren en is fysiotherapie aan te bevelen om de draad weer terug op te pakken. Klachten die kunnen ontstaan na een IC-opname:Verminderde longcapaciteit

– Verminderde ademspierkracht
– Zwakte van de spieren door langdurig niet bewegen
– Verminderd uithoudingsvermogen
– Pijn en/of stijfheid aan de gewrichten
– Algeheel gevoel van vermoeidheid
– Problemen met het uitvoeren van dagelijkse handelingen (ADL)
– Depressie en/of angstgevoelens
– Posttraumatische stresssyndroom

Wat krijgt u vergoed?

Door de uitbreiding van het basispakket kunnen ex-coronapatiënten met langdurige klachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van paramedische zorg, namelijk:

– Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
– Ergotherapie: maximaal acht behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur)
– Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur)

De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Hetgeen de verzekerde zelf moet betalen, is het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering. Die bedraagt 385 euro in 2021 (tenzij u zelf een vrijwillig hoger eigen risico heeft).

Wie komt in aanmerking?

Patiënten hebben na (verdenking van) ernstige COVID met ingang van 18 juli recht op maximaal 50 behandelingen fysiotherapie gedurende zes maanden, onder de voorwaarde dat ze bereid zijn mee te doen aan effectonderzoek. Dit effectenonderzoek kan bijvoorbeeld via een gemakkelijke app gaan waar de therapeut in kwestie meer informatie over zal geven voor het traject zal starten. Voor de eerste zes maanden is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. Deze periode kan eenmalig met zes maanden en 50 behandelingen worden verlengd , Maar dan moet er wel een verwijzing van de medisch specialist zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via 088-1719000 of een mail sturen naar contact@topfit-fysiotherapie.nl