Maak direct een afspraak
Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
De oorzaak van pijn tussen het hielbeen en de kuit tijdens het wandelen of hardlopen is vaak een blessure aan achillespees. In de meeste gevallen is dit een peesontsteking (tendinitis) en dit is een klacht die veel voorkomt en die meestal ontstaat na een periode van overbelasting.
De oorzaak van pijn tussen het hielbeen en de kuit tijdens het wandelen of hardlopen is vaak een blessure aan achillespees. Dit is een klacht die veel voorkomt en die meestal ontstaat na een flinke periode van overbelasting en soms ook in combinatie met een ‘verkeerde beweging’ zoals het tillen van een te zwaar gewicht. Maar ook overbelasting in combinatie met een verkeerde beweging kan een ontsteking veroorzaken. Te veel doen en te weinig doen kan dus beiden negatief uitpakken. De meest genoemde klachten zijn; een goed aanwijsbare pijn. Stijfheid van de achillespees in de ochtend of bij het in beweging komen uit een bepaalde houding. Zwelling of roodheid. Zodra een peesontsteking is vastgesteld kunt u door de huisarts worden doorverwezen naar de fysiotherapeut. Misschien bent u al bij ons terecht gekomen omdat u direct voor de fysiotherapie koos. We maken voor u een schema met het juiste evenwicht aan training en rust voor uw blessure. We bouwen uw kracht weer op, uw soepelheid en uw belastbaarheid. Daarnaast worden de vrij nieuwe technieken ‘shockwave en EPTE’ ingezet om de pijn te verminderen en het lichaam aan te sporen in het herstel. Met kleine schokgolven en/of door stroom in en rondom de pijnlijke plek te sturen kan uw pees de ruimte krijgen om te herstellen.
De achillespees wordt opgerekt als u kracht zet. Pezen die langdurig op rek worden gebracht bijvoorbeeld tijdens sport of door een zich repeterende beweging binnen uw beroep kunnen licht beschadigd raken. Dit is normaal. Als de pees voldoende rust krijgt herstelt deze vanzelf weer. Als de pees niet voldoende rust krijgt en te vaak opnieuw wordt belast kan een ontsteking ontstaan. Als uw pees ongetraind is en weinig intensief wordt gebruikt en dan ineens te veel wordt belast kan er ook een ontsteking ontstaan. Een overbelaste pees kan er voor zorgen dat u een lange tijd niet goed kunt functioneren zoals u gewend was. Een pees herstelt vaak maar heel langzaam uit zichzelf van een ontsteking. Geen peesontsteking is hetzelfde en de klachten variëren dan ook per persoon.
De meest genoemde klachten zijn; een goed aanwijsbare pijn. Stijfheid van de achillespees in de ochtend of bij het in beweging komen uit een bepaalde houding. Zwelling of roodheid. Het gebied rond de pees voelt warm/verhit aan.
Als u bij de huisarts komt met uw pijnklachten of sport of loopbeperking dan zal deze voorzichtig op de pijnlijke plek drukken om de oorzaak van de gevoeligheid en/ of pijn te achterhalen. En verder wordt er gekeken naar de beweeglijkheid, de stand van het been, de bewegingsflexibiliteit en de reflexen van de voet en de enkel. Afhankelijk van de klacht en wanneer deze is ontstaan kan als dat nodig is door middel van röntgenfoto’s, echo of mri onderzoek nog verder gekeken worden om een zo goed mogelijke diagnose te kunnen stellen.
De dokter kan pijnmedicatie voorschrijven. Bij langdurige en pijnlijke klachten wordt er wel eens geopereerd maar in de meeste gevallen kan een achillespeesontsteking goed genezen met behulp van fysiotherapie. Met de juiste hoeveelheid aan beweging en aan rust. Met oefeningen. En met shockwave of EPTE. Een gezonde leefstijl en gezonde voeding werkt natuurlijk mee aan een sneller herstel.
Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.