• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Oedeemtherapie

Oedeem is een vochtophoping die wordt veroorzaakt door een verstoring in het lymfe- en/of vaatsysteem van het lichaam. Deze verstoring kan zijn aangeboren, zijn gekomen met de leeftijd of kan zijn ontstaan na een beschadiging van het lymfe- en/of vaatstelsel als gevolg van een operatie, ontsteking of bestraling. Lees wat u eraan kunt doen of neem contact met ons op.

Wat is Oedeem?

Oedeem is een opeenhoping van extracellulair vocht (vocht dat zich buiten de cellen bevindt) in weefsels, dat leidt tot een zwelling zonder toename van het aantal cellen. De hoeveelheid van dit extracellulair vocht wordt bepaald door een aantal factoren:

  • Een bepaald soort druk in de vloeistof in de vaten (en in de haarvaatjes) veroorzaakt dat het vocht binnen een bloedvat naar buiten wordt geperst door de vaatwand.
  • De vaatwand is wel doorlaatbaar voor water maar niet voor grote moleculen zoals eiwitten.
  • Verschillend geconcentreerde eiwitoplossingen (binnen en buiten het bloedvat) veroorzaken samen een  drukverschil dat colloïdosmotische tegendruk wordt genoemd waardoor er water uit de weefsels wordt aangetrokken.
  • De druk in de bloedvaten waarin het bloed terugstroomt naar het hart stijgt als er bijvoorbeeld defecte kleppen (spataders)  in deze bloedvaten zijn of als het hart het aanbod van terugvloeiend bloed niet goed kan opnemen door welke oorzaak dan ook.
  • Spiertrekkingen drukken vooral in de benen en in de kuiten de aders leeg en pompen de inhoud richting het hart.
  • Vocht tussen de cellen en weefsels in wordt verzameld in lymfehaarvaatjes die samenkomen tot lymfebanen die uiteindelijk (in de borstkas) uitmonden in een ader.
Afspraak maken

Er zijn verschillende soorten oedeem

Lokaal oedeem: bij ontstekingsreacties, infecties en kneuzingen kan de vaatwand beschadigd raken en deze wordt onder invloed van allerlei zeer lokaal afgegeven stoffen meer doorlaatbaar. Eiwitten treden uit de bloedbaan en veroorzaken zo een drukverschil. Er ontstaat oedeem.

Angio-oedeem: bij allergische reacties komen stoffen vrij zoals histamine die de vaatwand doorlaatbaarder maken voor o.a. vocht waardoor er makkelijker oedeem kan ontstaan.

Lymfoedeem: obstructie van de lymfeafvoer. Door aangeboren of verworven oorzaken functioneren de lymfebanen niet goed. Het betrokken lichaamsdeel zwelt sterk op. Zo kan er bijvoorbeeld een dikke arm ontstaan als na een operatie en/of bestraling voor borstkanker de lymfeklieren in de oksel zijn weggehaald, waarbij onvermijdelijk ook de lymfebanen te lijden hebben. Ook door wondroos (belroos) kunnen de lymfevaten beschadigd raken en zo lymfoedeem veroorzaken.

Veneus oedeem: lokaal verhoogde druk in de aders door een stoornis aan de bloedcirculatie in de aders. Bij spataderen of bij trombose (bloedklontje in een arm of beenader) in een been is de druk in de aders in een of beide benen hoger dan normaal, waardoor weer oedeem ontstaat.

Lipoedeem: een combinatie van vocht (oedeem) en vetophoping die ontstaat in de benen en soms in de armen. Bij lipoedeem ontstaat er een overschot aan vocht in de vetcellen, daardoor is de kans op een goede afvoer erg minimaal.

Het lymfestelsel is een reinigings- en afweersysteem. Het bestaat uit een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen, dat verspreid ligt door het hele lichaam. In totaal heeft de mens ongeveer 600 m2 lymfeweefsel. Lymfevaten nemen weefselvocht op met daarin opgelost eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes die vanuit de bloedbaan in het weefsel terecht komen en niet meer terug opgenomen kunnen worden. Het lymfestelsel is het enige stelsel dat deze deeltjes weer opneemt vanuit het weefsel. De schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden in de lymfeknopen verwerkt. Vooral in de oksels, liezen en hals zitten veel lymfeknopen die als filter werken.

Kenmerken van oedeem

Een toename van spanning op de huid door zwelling, het lichaamsdeel voelt zwaarder en vermoeid aan. Ook kan er een toename van de omvang plaatsvinden.  

De behandeling door een oedeemfysiotherapeut kan bestaan uit:

Manuele lymfedrainage
Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en op het bevorderen van de functie van niet aangedane lymfevaten en lymfeklieren.

Compressietherapie
Om de afname in sommige gevallen nog beter te bevorderen kan er een gezwachteld worden. Na het aanbrengen van de zwachtels wordt er vaak een therapeutische elastische kous aangemeten om het effect van de therapie te behouden.

Oefentherapie
In veel gevallen bestaat er naast het oedeem ook een bewegingsbeperking in het aangedane gebied. Door oefeningen te doen verbetert u de functie van het aangedane gebied en tegelijkertijd wordt het lymfestelsel gestimuleerd.

Ademtherapie
Specifieke oefeningen met betrekking tot de ademhaling verbeteren de afvoer van lymfevocht.

Lymftaping
Hierbij wordt gebruik gemaakt van medical tape, die de circulatie verbetert en de afvoer van lymfevocht stimuleert.

Voorlichting
U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

Materialen
De materialen die nodig zijn voor de behandeling van oedeem worden door onze oedeemtherapeuten aangemeten en eventueel voor u bestelt. 

Wilt u graag meer specifieke informatie? Overleg dan met onze oedeemspecialisten.

Onze oedeemspecialisten

Maak direct een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.