• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Neurologische revalidatie

Neurologische revalidatie is voor mensen die lijden aan een neurodegeneratieve ziekte waarbij de klachten langzaam het lichaam steeds verder aantasten zoals Parkinson, ALS of multiple sclerose. Of voor mensen die te maken hebben met een CVA (beroerte), een dwarslaesie of niet aangeboren hersenletsel.

Neurologische revalidatie

Neurologische revalidatie is voor mensen die een beroerte hebben gehad, die een dwarslaesie (verlamming van onderste helft van het lichaam), of een ernstig hoofdtrauma. En voor mensen die kampen met de gevolgen van een neurodegeneratieve ziekte waarbij het lichaam langzaam maar zeker steeds verder achteruit kan gaan zoals Parkinson, ALS of multiple sclerose. De revalidatie kan u helpen om uw motorische en de cognitieve herstelprocessen op gang te helpen en te versnellen. U moet dan denken aan: het versterken van uw kracht. En/of het verbeteren van uw evenwicht. Het versterken van uw coördinatieve vermogen's (uw beweging in een bepaalde ruimte) en het verbeteren van uw cognitieve vermogens (concentratie, taal, rekenen, uw denkvermogen en uw geheugen.

U leert zo goed mogelijk omgaan met uw beperkingen en met de mogelijkheden die er voor u zijn. We kijken eerst wat een realistisch doel is en we streven er naar om met u dat doel zo dicht mogelijk te gaan benaderen. Waar we u ook mee kunnen helpen is het evenwichtig gaan indelen van uw activiteiten. Zodat uw kwaliteit van leven zo goed mogelijk kan verbeteren.

Afspraak maken

Oorzaak

De oorzaak van een neurologische achteruitgang kan een neurodegeneratieve ziekte zijn (waarbij het lichaam langzamerhand steeds verder achteruit gaat) zoals ALS, Parkinson of multiple sclerose. Een neurologisch probleem kan bijvoorbeeld zijn veroorzaakt door een val, een ongeluk, een aanrijding of een beroerte (CVA) of een  tumor.

Diagnose

De diagnose is al gesteld door een revalidatiearts of een specialist. U wordt vanuit het ziekenhuis doorverwezen naar andere behandelaars. U kunt klachten bijvoorbeeld klachten hebben met krachtsinspanningen, met lopen, met bewegen, met de dagelijkse bewegingen van aankleden en zelfverzorging, met het aansturen van een beweging, met fijnere motoriek, met slikken, met praten of met ademen. Of u heeft bijvoorbeeld last van spastische bewegingen. Bovenstaande artsen verwijzen u op basis van uw specifieke klachten door naar een logopedist, ergotherapeut, een diëtist of een fysiotherapeut.

Behandeling

Uw zenuwstelsel gaat eigenlijk opnieuw de normale bewegingspatronen aanleren. Neuro-revalidatie kan er voor zorgen dat u optimaal van de mogelijkheden die er nu zijn gebruik gaat maken. U leert omgaan met de beperkingen die u nu heeft. Voor iedere patiënt wordt een persoonlijk revalidatieplan opgesteld afhankelijk van uw eigen wensen en ook van uw doelen en uw mogelijkheden. We richten gaan ons in eerste instantie op de dagelijkse bezigheden waar u vanwege uw aandoening tegen aanloopt. Daarmee bedoelen we de bewegingen die u nodig heeft voor zelfverzorging, het huishouden, hobby’s, werken, bij het communiceren/praten en bij het lopen. We gaan kijken of u bepaalde bewegingsactiviteiten weer opnieuw kunt aanleren. Soms gaan we met u individueel aan de slag en soms stellen we een training voor in groepsverband. Bijvoorbeeld een valtraining. Of een beweeggroep. Eventueel kunnen we u ook advies geven over handspalken. Waar we u ook mee kunnen helpen is het evenwichtig gaan indelen van uw activiteiten. Op slechte dagen neemt u zonder te veel toe te geven aan de symptomen gewoon wat meer rust en op de goede dagen neemt u wat meer activiteiten op zich.  

Onze specialisten voor neurologische revalidatie

Louki Zegers-Brouwer
Louki Zegers-Brouwer Geriatrie fysiotherapeut | ParkinsonNet
Yannick van Oord
Yannick van Oord Fysiotherapeut

Maak direct een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.