Maak direct een afspraak
Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Armklachten kunnen we verdelen in schouder, elleboog, pols- en handklachten. Armklachten kunnen ontstaan bij een aanrijding, een val, een beklemming door een ongeval, door een inenting of bijvoorbeeld bij zware of langdurige overbelasting.
Op het moment dat u uw armen niet goed kunt gebruiken merkt u pas hoe vaak u ze nodig heeft. Armklachten kunnen we verdelen in vier groepen. Namelijk; de schouder, de elleboog, de pols en de hand. Armklachten kunnen ontstaan door trauma. Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding, een val, een beklemming bij een ongeval, door een inenting (SIRVA), of door zware of langdurige overbelasting. Bij oorzaken van armklachten maken we een verdeling tussen acute klachten en overbelasting klachten (dit zijn vaak chronische klachten). Symptomen van armklachten zijn pijn, of een bewegingsbeperking, zwelling of roodheid. En daarnaast een snelle vermoeidheid van de arm en moeite hebben met intensieve belasting zoals bijvoorbeeld sporten of een muurtje schilderen of behangen. De oorzaak kan liggen in de gewrichten, het kraakbeen, de spieren, de banden, de pezen en het bindweefsel. Slijtage (artrose) is één van de meest voorkomende oorzaken van armklachten. Maar ook een ontsteking aan gewrichten, spieren, pezen of gewrichtskapsels of een beklemming kan de boosdoener zijn. Soms is er sprake van een kettingreactie. De klacht is dan begonnen bij bijvoorbeeld een ontsteking en daarna zijn de omringende structuren steeds meer aangedaan.
Bij oorzaken van armklachten maken we een verdeling tussen acute klachten en overbelasting klachten (dit zijn vaak chronische klachten). Acute klachten worden veroorzaakt door een ongeval, een val of een beklemming. Chronische klachten eerder door een zware of langdurig eenzijdige belasting (bijvoorbeeld typen, of werken met een computermuis, maar ook schilderen, behangen of haren knippen kunnen overbelasting veroorzaken. Soms is er ook een combinatie van acute klachten en overbelasting klachten. Bijvoorbeeld als u na een val anders gaat bewegen om geen last te hebben van de pijnlijke plek. De oorzaken van overbelasting klachten kunnen zijn: een afwijkend beweegpatroon, een verstoorde balans tussen bepaalde spiergroepen, een tekort aan kracht. En ook te weinig of juist te veel beweging en te weinig afwisseling tussen bewegen en ontspannen. Langdurige stress kan ook een oorzaak zijn. Dit kan een verkramping in uw arm veroorzaken waar u zich soms niet bewust van bent. Totdat u langzaam maar zeker steeds meer klachten en steeds meer pijn krijgt van een bepaalde spier of gewricht. Als u bepaalde bewegingen niet goed meer kunt uitvoeren, een jas aantrekken, de was ophangen of een bord uit de kast pakken, dan kunt u niet verwachten dat de klacht vanzelf wel weggaat. Dan is het de hoogste tijd om er iets aan te doen.
Als u een verwijzing heeft heeft uw arts al een aantal onderzoeken gedaan en een diagnose gesteld. Ook als u wel met uw klachten bij een arts bent geweest gaan we eerst de armklachten samen in kaart brengen om u zo goed mogelijk te kunnen helpen.
We beginnen met een intake. Zo kunnen we uw klacht en de oorzaken in kaart brengen. Vragen die kunnen voorkomen zijn: Wat kunt u wel en wat kunt u niet? Wanneer doet het pijn en wanneer niet? Wat zijn uw bewegingspatronen? Wat is uw slaaphouding? Doet u aan sport? Wat voor werk doet u? Maakt u vaak repeterende bewegingen? Ontziet u uw pijnlijke arm? Bent u gevallen, heeft u een ongeval gehad? Enz. Als het verstandig is om eerst een foto te laten maken dan verwijzen we u eerst naar een arts. Als er een echo nodig is dan kunnen we dat zelf. Afhankelijk van de symptomen en de klachten en de antwoorden op de onze vragen kunnen we ook een bewegingsanalyse maken om de oorzaak van de klachten zo goed mogelijk op te sporen.
Als uw klachten en de oorzaken in kaart gebracht zijn gaan we met u kijken naar wat een reëel doel is om aan te werken. En vervolgens naar de beste behandelopties. Dat kan voor u zijn: bindweefselmassage, manuele therapie, dry needling, hydrotherapie, medical taping, oefeningen en/of advies. We zullen regelmatig evalueren om te kijken of de klacht goed is verbeterd met het ingezette behandelplan.
Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.