Maak direct een afspraak
Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Artrose wordt in de volksmond kortweg slijtage genoemd. Door fysiotherapie kunnen we met spiertraining en de juiste lichaamshoudingcorrectie uw gewrichten een handje helpen om soepel en zonder al te veel gekraak goed te blijven bewegen.
Artrose heet ook wel slijtage van de gewrichten. Het komt vaker voor bij oudere mensen (ongeveer boven de 55) dan bij jonge mensen. Bij jonge mensen met deze klachten gaat het meestal om een aangeboren aandoening. Bij artrose is het kraakbeen ‘versleten’ tussen de wervels vooral op de meest beweeglijke delen van de wervelkolom. Dat zijn de halswervelkolom en de lendenwervelkolom. Als het kraakbeen tussen de wervels of gewrichten is weggesleten blijft er niks meer over om de wervels goed langs en met elkaar te laten bewegen. De wervels en de gewrichten gaan vervolgens ook slijten. Ook bij de andere gewrichten is dit mogelijk. Knieën, heupen, vingers etc kunnen allemaal aangetast worden. Iets wat is versleten is kan helaas niet meer onversleten gemaakt worden. Een genezing voor artrose is er (nog) niet. Toch kunnen we met fysiotherapie met de juiste spiertraining en de juiste lichaamshoudingcorrectie de gewrichten een handje helpen om soepel te blijven bewegen en uw bewegingsvrijheid zo goed mogelijk en met zo weinig mogelijk pijn en stijfheid te kunnen blijven behouden.
Artrose kan worden veroorzaakt door overbelasting of verkeerde of herhaaldelijke belasting van bepaalde gewrichten door o.a. een verkeerde houding, door zware fysieke inspanning of door sport.
Ook eerder opgedane sportletsels kunnen bij het ouder worden een risicofactor zijn bij het ontstaan van artrose.
Overgewicht kan artrose veroorzaken met name bij de knieën, heupen en enkels.
Erfelijkheid; Jongen mensen die artrose krijgen kunnen dat via het DNA geërfd hebben.
Veroudering; Iedereen kan, naarmate deze of gene ouder wordt artrose krijgen.
Een ontstekingsreactie van het lichaam kan de afbraak van gewichstkraakbeen versnellen.
Een tekort aan vitamine D, en een overschot aan vrije radicalen in het lichaam kan mogelijk een voorwaarde zijn voor een versnelling in het ziekteverloop. Niet alleen mensen, maar ook honden en katten kunnen artrose krijgen. Artrose bestaat waarschijnlijk al heel lang. Wetenschappers schreven in 2004 een artikel over een gevonden en onderzochte dinosauriër waarbij artrose is gevonden.
U voelt pijn tijdens beweging. U voelt zich stram en stijf in de gewrichten. Het gewricht is vooral stijf na een poos van inactiviteit. De gewrichten kunnen ‘kraken’. Er kunnen bewegingsbeperking ontstaan en ook een verandering in de stand van het gewricht of de lichaamshouding. Door een ontstekingsreactie kunnen vochtophopingen rond de gewrichten ontstaan. Als gevolg van de stijfheid en de pijn wordt er vaak minder bewogen. Hierdoor kunnen de spieren dunner worden en hun kracht verliezen(spieratrofie). Lopen en traplopen kan al een probleem zijn
Er bestaat nog geen genezing voor artrose. De behandeling is gericht op het behoud van functie en op het verlichten van pijn. Bij overgewicht wordt in ieder geval aangeraden om af te vallen. Dat scheelt al een stuk voor de gewrichten die het gewicht moeten dragen.
Er zijn twee vormen van artrose te onderscheiden. Primaire artrose; zonder een aanwijsbare oorzaak. En secundaire artrose door een herleidbare oorzaak zoals bijvoorbeeld een ongeluk of een aangeboren scheefstand in de houding. Aan de hand van het totale beeld (vragen, klachten, symptomen) kan artrose worden vastgesteld. Een röntgenfoto kan gemaakt worden ter bevestiging van de diagnose. Daarop is eventuele verminderde kraakbeendikte goed te zien.
Een genezing voor artrose is er nog niet maar er is wel degelijk iets aan te doen. De twee gestelde doelen in de gezondheidszorg zijn het verlichten van pijn en het zolang mogelijk behouden van functie en bewegingsvrijheid.
Bij een aantal gewrichten (vooral knie en heup) kan een aangetast gewricht vervangen worden door een kunstgewricht dat ongeveer 15 jaar na plaatsing vervangen moet worden.
Voor de ontstekingen kunnen geneesmiddelen worden voorgeschreven met een ontstekingsremmende werking en verder wordt er medicatie voor pijnbestrijding gegeven. Vitamine D kan eventueel bijdragen aan gezonde bot en kraakbeenvorming. Er wordt door sommige patiënten gebruik gemaakt van glucosamine waarvan de werking nog niet duidelijk bewezen is en sinds enige tijd klinken er juichende berichten over het supplement groenlipmossel dat met name warm wordt aanbevolen via marketing kanalen.
Aangeraden wordt vooral; het in beweging blijven met sport met een lage piekbelasting zoals wandelen of fietsen en oefentherapie/ lichte spieroefeningen omdat juist inactiviteit kan leiden tot spierverzwakking en krachtverlies (atrofie). In de fysiotherapie gaan we aan de slag onder andere met oefentherapie om uw spieren sterk en krachtig te maken en te houden om zo er voor te zorgen dat u zo lang mogelijk uw dagelijkse dingen kunt doen zonder pijn en opdat u uw bewegingsvrijheid zo lang mogelijk kunt behouden. Daarbij bekijken wat voor u belangrijke doelen zijn om na te streven.
Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.