• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Draaiduizeligheid BPPD

Wanneer uw hoofd snel van houding veranderd bijvoorbeeld door te draaien in bed of bij het vooroverbuigen, omhoogkijken of achterom kijken kunt u een kortdurende draaiduizeligheid BPPD van ongeveer 1 minuut ervaren. BPPD (betekent; benigne paroxysmale positieduizeligheid en) wordt ook wel positieduizeligheid genoemd. 

BPPD Draaiduizeligheid

Wanneer uw hoofd snel van houding veranderd bijvoorbeeld door te draaien in bed of bij het vooroverbuigen, omhoogkijken of achterom kijken kunt u een kortdurende draaiduizeligheid BPPD van ongeveer 1 minuut ervaren. BPPD wordt ook wel positieduizeligheid genoemd. De oorzaak van de duizeligheid is uw evenwichtsorgaan. Dat bestaat uit drie buisvormige ruimtes die die zich in het binnenoor bevinden en die zijn gevuld met vloeistof. In die vloeistof bevinden zich kleine kalkkristalletjes. Een soort gruis. En dit gruis verplaatst zich in de vloeistof zonder duidelijke oorzaak. Op het moment dat dat gebeurt kan iemand draaiduizeligheid ervaren. Binnen vier weken zijn de klachten meestal over. Als dit niet het geval is kunt u het beste naar uw huisarts gaan. De huisarts kan vaststellen of het probleem aan uw linker of aan uw rechterevenwichtsorgaan zit. De huisarts kan u de Epley beweging aanleren. Deze Epley beweging is niet goed toe te passen voor mensen met nekklachten. Als uw klachten blijven of terugkeren of als de Epleybeweging niet uit te voeren is vanwege nekklachten dan verwijst de huisarts u afhankelijk van uw klachten en symptomen door naar een specialist of fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan u helpen goed met deze klacht om te gaan.

Afspraak maken

Oorzaak draaiduizeligheid 

De oorzaak van de draaiduizeligheid is een soort gruis in uw evenwichtsorgaan. Dat orgaan bestaat uit drie buisvormige ruimtes die die zich in het binnenoor bevinden en die zijn gevuld met vloeistof. In die vloeistof bevinden zich kleine kalkkristalletjes. Een soort gruis. En dit gruis verplaatst zich in de vloeistof zonder duidelijke oorzaak. Op het moment dat dit gebeurt kan iemand draaiduizeligheid ervaren. Een licht gevoel in het hoofd, het gevoel rond te draaien of flauw te vallen of het gevoel dat alles om u heen draait. U kunt zich ook misselijk voelen. De huisarts kan vaststellen of het probleem aan uw linker of aan uw rechterevenwichtsorgaan zit. De huisarts of de fysiotherapeut kan u de Epley beweging aanleren. Deze Epley beweging is niet goed toe te passen voor mensen met nekklachten. Als uw klachten blijven of terugkeren of als de Epleybeweging niet uit te voeren is vanwege nekklachten dan verwijst de huisarts u door naar een specialist of fysiotherapeut.

Diagnose draaiduizeligheid 

Als u met uw hoofd een bepaalde beweging maakt en u voelt zich licht in het hoofd, duizelig, misselijk, u voelt zich ronddraaien of u voelt dat de omgeving om u heen draait dan noemen we dit draaiduizeligheid. De klachten kunnen zelfs gepaard  gaan met koud zweet en/of braken. Binnen vier weken zijn draaiduizeligheidklachten meestal over. Als dit niet het geval is kunt u het beste (weer) naar de huisarts gaan. De huisarts kijkt op basis van uw verhaal o.a. mogelijk ook even naar de bloeddruk, de suikerspiegel en de spierspanning in de nek. De huisarts zal u ook vragen of u misschien zicht- of spraakproblemen hebt. De huisarts kan vaststellen of het probleem aan de kant van uw linker of uw rechterevenwichtsorgaan zit.

Behandeling draaiduizeligheid 

Afhankelijk van de oorzaken van uw draaiduizeligheid kunnen we u gaan behandelen met verschillende soorten oefeningen, of manuele therapie (voor sommige klachten vanuit de nek). We brengen daarom eerst de klachten zorgvuldig in kaart. Wanneer zijn de klachten begonnen, wanneer zijn ze erger, wanneer minder, hoe vaak komen ze terug. Afhankelijk van uw verhaal kijken we naar uw houding, uw evenwicht, uw manier van bewegen en de spierspanning. 

Maak direct een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.