• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening die de spier- en weke delen van het lichaam beïnvloedt. Het is een aandoening die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen en zich ongeveer manifesteert op een leeftijd vanaf 35 jaar. Genezing is niet mogelijk. Maar met oefentherapie en behandelingen zijn de klachten enigszins beheersbaar.

Fibromyalgie 

Fibromyalgie is een aandoening die de spier- en weke delen van het lichaam beïnvloedt. De klachten zijn chronische spierpijn, stijfheid, pijn, vermoeidheid, spierzwakte, pijnlijke (druk) punten op het lichaam, slaapstoornissen, stemmingswisselingen en cognitieve problemen (ook wel brain fog genoemd). Het is een aandoening die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen en zich vaak ongeveer op een leeftijd vanaf 35 jaar manifisteert maar soms ook eerder of later. De klachten wisselen van dag tot dag. Genezing is niet mogelijk. Maar met oefentherapie en behandelingen zijn de klachten enigszins beheersbaar. De ziekte is niet aan te tonen met een laboratorium test. De aandoening wordt vastgesteld op basis van de symptomen en klachten. Wel worden andere testen gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten.

Afspraak maken

Oorzaak fibromyalgie 

Een echte oorzaak is nog niet bekend. De ziekte komt in bepaalde families wel vaker voor. Er kan dus mogelijk een genetische oorzaak zijn die we nog niet kennen. Er is een vermoeden dat bepaalde infecties, stress en  een emotioneel of een fysiek trauma zou kunnen leiden tot fibromyalgie of als er al fibromyalgie aanwezig is de bestaande symptomen kunnen verergeren. Een klein onderzoek *van neuroloog dr.Ewa klaver-Król heeft laten zien dat mensen met fibromyalgie een verhoogde spierspanning hebben. Ook als zij geen krachtsinspanning leveren. Waarom dit zo is, is nog niet duidelijk. Dit moet nog verder onderzocht worden. Dr. Klaver-Król denkt dat de oorzaak van fibromyalgie in het zenuwstelsel ligt. Als de spieren te vaak en voor lange tijd onnodig worden aangespannen dan kan dit leiden tot krampen, pijn en vermoeidheid. Dit onderzoek kan dus een verklaring voor de klachten van fibromyalgie geven.

Diagnose fibromyalgie 

Fibromyalgie is moeilijk aan te tonen. Er zijn geen afwijkingen in spieren of bindweefsel te vinden. Er is geen test die de aandoening kan identificeren. Wel kunnen andere ziektes uitgesloten worden. Er wordt daarom eerst bloedonderzoek gedaan, gekeken naar antilichamen en naar ontstekingswaarden. En er wordt gekeken of de schildklier goed functioneert en of er mogelijk reuma aanwezig is. Op basis van de symptomen (spierpijn en drukpuntenpijn en vermoeidheid die langer dan 3 maanden heeft aangehouden) wordt de diagnose fibromyalgie gesteld.

Behandeling fibromyalgie 

Omdat de ziekte niet te genezen is het belangrijkste doel van de behandeling om de pijn te verminderen en om de kwaliteit van leven te behouden en waar dat kan te verbeteren.

Om de klachten te verminderen kunnen pijnstillers gegeven worden, naast anti-epileptische medicijnen en antidepressiva. Ergotherapie en coaching kunnen helpen. En de fysiotherapeut kan helpen met het behoud en het uitbouwen van spierkracht en uithoudingsvermogen. Er kunnen doelen gesteld worden met betrekking tot het werkgebied en de situatie thuis. En er kan samen met de patiënt een strategie op maat ontwikkeld worden om de patiënt te leren de juiste balans tussen rust en beweging te vinden. 

*Extreem hoge spierspanning veroorzaakt pijn bij fibromyalgie • ReumaNederland

Maak direct een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.