• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Bil en hamstring blessure

Een veel voorkomende klacht bij sporters is de hamstringblessure. Er wordt pijn aan de achterkant van het bovenbeen ervaren. De blessure kan ontstaan tijdens de ‘explosieve’ afzet van een sprint, een sprong of bij het afremmen of bij het wenden en keren.

Hamstringblessure

De spier die aan de achterkant over het bovenbeen van de heup tot aan de knieholte loopt is de hamstring. Een hamstringblessure is een veelvoorkomende klacht bij sporters. Er wordt pijn aan de achterkant van het bovenbeen ervaren. De blessure kan met name ontstaan tijdens de ‘explosieve’ afzet van een sprint, een sprong of bij het afremmen of bij het wenden en keren. Na een verrekking of scheuring van de hamstring kunnen de sportactiviteiten een flinke tijd stil komen te liggen. Ook in het dagelijks leven kan een hamstringblessure ontstaan bij een plotselinge explosieve beweging. De pijn wordt wel omschreven als een messteek of zweepslag. Na het ontstaan van de blessure is het been vaak stijf en het rekken en aanspannen van de spier is pijnlijk. Vaak ontstaat er een zwelling of bloeduitstorting (of allebei) achter de knie na het trauma. Hamstringblessures kunnen qua herstel duren van enkele weken tot enkele maanden en kunnen helaas ook terugkeren. Bij Topfit fysiotherapie krijgt u een herstelprogramma op maat.

Afspraak maken

Oorzaak hamstringblessure 

De oorzaak van de hamstringblessure is vaak een explosieve belasting in de vorm van een snelle beweging. Bijvoorbeeld een sprint of een sprong of een val. Bij een blessure behoren een verrekking, een overbelasting of scheuring of een verkalking (veroorzaakt door een oude blessure) tot de mogelijkheden. De mate van ernst van de blessure is meestal wel te voelen en te zien.

Trekt de hamstring een beetje en is er geen zwelling te zien en kunt u gewoon bewegen; waarschijnlijk weinig schade aan de spiervezels. Voelt het been buigen niet fijn. Zit er een pijnlijke plek op het been achter bij de hamstring en is er verder geen zwelling en gaat wandelen gaat nog  prima; waarschijnlijk lichte schade aan de spiervezels. Is wandelen of fietsen een probleem en is er een zwelling of blauwe plek zichtbaar? Buigt de knie niet goed en voelt u veel pijn? Waarschijnlijk: meer schade aan de spiervezels.

Als u zonder krukken moeilijk loopt, het bovenbeen erg pijnlijk is, en er een blauw getinte zwelling of blauwe plek  te zien is En de spier kan niet meer aangespannen worden dan zit er hoogstwaarschijnlijk een scheuring in de spier.

Diagnose hamstringblessure 

Als u met pijn aan uw hamstring bij een arts komt neemt deze eerst uw medische geschiedenis met u door. Is er bijvoorbeeld al eerder letsel geweest aan de hamstring? Hoe is de blessure naar uw mening ontstaan? De arts bekijkt de spier. Doet wat spiertesten, bewegingstesten en pijntesten. Mogelijk zal er aanvullend onderzoek gedaan worden door middel vaneen mri scan worden of een echo.

Behandeling hamstringblessure 

Direct na een trauma kunt u de pijnlijke plek koelen met een coolpad. Beweeg alleen binnen de pijngrens.

Het bovenbeen kunt u zo nodig inpakken met een stevig rekverband ter ondersteuning. Wees voorzichtig met bewegen tot er een goede diagnose is gesteld.

Hamstringblessures kunnen qua herstel duren van enkele weken en soms tot enkele maanden en kunnen helaas ook terugkeren. Als u bij Topfit fysiotherapie komt dan gaan we een herstelprogramma op maat maken voor u. We kijken hoe de klacht is ontstaan. We kijken waar u naar toe wilt door een korte en een lange termijn doel te stellen en daar werken we naar toe. We richten ons op het herstellen van houding, kracht, mobiliteit, coördinatie, en belastbaarheid, en het functioneren in specifieke werk of sport gerelateerde situaties. En dat doen we onder andere met een oefenprogramma, mobilisatie, en de vrij nieuwe technieken shockwave en EPTE. Wees in uw herstel behoedzaam en wordt niet overmoedig want wandelen en lopen zonder pijn betekent nog niet dat de sportactiviteiten al volledig opgepakt kunnen worden.

Maak direct een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.