• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Hernia

Een hernia is een uitstulping van een deel van een tussenwervelschijf in de wervelkolom. Deze uitstulping kan druk uitoefenen op een zenuw en dit kan zorgen voor onder andere: functievermindering, krachtverlies, en verminderd gevoel of pijn in zenuwen, spieren of huid. 

Hernia

Een hernia is een uitstulping van een deel van een tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan druk uitoefenen op een zenuw en dit kan zorgen voor functievermindering, krachtverlies, en verminderd gevoel of pijn. Erfelijkheid speelt een rol. De ene familie heeft meer kans op herniaklachten dan de andere. Mannen hebben ook meer kans op een hernia dan vrouwen. Lange mensen hebben ook meer kans op een hernia. Daarnaast kan de levensstijl de kans op een hernia verhogen of verlagen. Een hernia komt vooral voor in de lage rug (rughernia)en in de nek (nekhernia). Waar vroeger al snel aan een hernia geopereerd werd is er nu meer bekend over de hernia en kunnen sommige hernia’s uitstekend behandeld worden met fysiotherapie en ergotherapie. Bij de fysiotherapie gaan we gedoseerd uw belastbaarheid vergroten en uw kracht en soepelheid uitbouwen.

Afspraak maken

Oorzaak hernia 

Een hernia is een uitstulping van een deel van een tussenwervelschijf. Deze uitstulping van kraakbeen (een soort zachte gel) kan druk uitoefenen op een zenuw en dit kan zorgen voor functievermindering, krachtverlies, en verminderd gevoel of pijn in bil, rug, onderbeen, bovenbeen en voet. Omdat de rugpijn krampen in de spieren kan veroorzaken kan de kromming van de wervelkolom veranderen. Om de pijn te verlichten kan men “scheef’ gaan staan. Erfelijkheid speelt hierin zeker een rol. De ene familie heeft helaas meer kans op herniaklachten dan de andere. Mannen hebben ook meer kans op een hernia dan vrouwen. Lange mensen hebben ook meer kans op een hernia, En uw levensstijl kan de kans op een hernia verhogen of verlagen. Beweging, zwaar lichamelijke inspanning, voeding, roken, overgewicht, langdurige stress en het gebruik van alcohol kunnen allemaal invloed hebben op het ontstaan van een hernia. Soms verdwijnen de rugklachten een tijdje. De pijn in de benen kan dan blijven bestaan. Dit hoeft niet te betekenen dat de hernia is verdwenen. De pijn kan later terugkomen,

Diagnose hernia 

Als u bij de dokter komt met de volgende klachten: lage rugpijn met uitstraling naar de benen, of krachtverlies of gevoelloosheid in 1 of 2 benen. Moeite met het gecontroleerd plassen of poepen. Of met nekpijn en krachtsverlies en uitstralende pijn en/of ook een ‘doof’ gevoel in de arm dan heeft u mogelijk de symptomen van een hernia. Na het beantwoorden van de vragen van de huisarts krijgt u een lichamelijk onderzoek, de huisarts kijkt naar uw houding, doet een bewegingsonderzoek, reflextesten en een pijnonderzoek. De huisarts kijkt of er nog aanvullend onderzoek nodig is om een hernia aan te tonen ofwel uit te sluiten. Zoals röntgenfoto’s, mri en/of echo. De röntgenfoto kan de uitstulping laten zien van de tussenwervelschijf en de mri een zenuwbeklemming- of beknelling. Voorts kijkt de huisarts of u pijnmedicatie nodig hebt. Afhankelijk van de aard en ernst van de klachten wordt u door verwezen naar een specialist of fysiotherapeut.

Behandeling hernia 

Een operatie is een vrij ingrijpende mogelijkheid om van een hernia af te komen. En een operatie houdt tevens ook risico’s in. Vroeger werd bij een hernia sneller geopereerd dan nu. Als de fysiotherapie niet werkt blijft de mogelijk tot opereren nog een optie. Nu we meer weten over de aandoening is duidelijk geworden dat het herstelvermogen van het lichaam erg groot is en dat u mogelijk prima zonder een operatie kunt herstellen van een hernia. Dat is helaas niet binnen een paar weekjes gepiept. Daar zult u mogelijk wel een paar maanden voor uit moeten trekken.

We gaan aan de slag! Daarbij kijken we naar hoe de hernia heeft kunnen ontstaan. Hoe staat u? Hoe loopt u? Hoe beweegt u? Wat kon u? Wat wilt u weer kunnen? We gaan stap voor stap uw belastbaarheid vergroten, uw kracht, uw beweeglijkheid. Omdat stress en leefstijl een grote rol kunnen spelen bij het ontstaan van hernia kijken we ook of er op dat gebied iets te verbeteren valt. Ook het (leren) omgaan met pijn komt aan bod. 

Foto door Karolina Grabowska

Maak direct een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.