• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Hoofdpijnklachten

Veel mensen hebben wel eens last van hoofdpijn. Voor een groot gedeelte van onze bevolking zijn deze klachten chronisch, en dit kan de kwaliteit van hun leven behoorlijk beïnvloeden.

Hoofpijnklachten

Bij een deel van onze bevolking komt hoofdpijn sporadisch voor en is gemakkelijk op te lossen met een paracetamolletje en/of een goede nachtrust. Maar voor een groot aantal mensen is de hoofdpijn chronisch. En dit kan de kwaliteit van hun leven behoorlijk beïnvloeden. Hoofdpijnen kunnen worden onderverdeeld in primaire hoofdpijn en secundaire hoofdpijn. Door middel van vragen en een onderzoek wordt vastgesteld onder welk kopje uw hoofdpijn valt. Primaire hoofdpijnen zijn hoofdpijnen zonder duidelijke oorzaak en deze hebben bepaalde symptomen zoals een kloppend, zeurend of bonkend gevoel in het hoofd. En een bepaald verloop van pijn. Secundaire hoofdpijnen hebben vaak een oorzaak in een bekende aandoening of een fysieke afwijking. Onderzoek heeft vastgesteld dat fysiotherapie effectief kan zijn bij de primaire hoofdpijngroep. Migraine- en spanningshoofdpijn kunnen worden aangepakt met onder andere oefentherapie, dry-needling, triggerpointmassage en spanningsregulatie door middel van leefstijlaanpassing. Hoofdpijn is per patiënt heel verschillend en er wordt daarom veelal een fysioprogramma op maat voor de patiënt gemaakt.

Afspraak maken

Oorzaak hoofdpijnklachten

Hoofdpijn is in de uitingsvorm heel verschillend maar ook in de oorzaak. Hormonen, een hoge spierspanning, een whiplash, een allergie, stress, de leefstijl; beweeg- en eetgewoonten, een tekort aan vitaminen of mineralen, de lichaamshouding, nek-en schouderproblemen. En ook psychische- en mentale overbelasting bijwerking of noodzakelijke medicatie etc. In veel gevallen kan er geen éénduidige oorzaak worden gevonden. Er kan meestal wel een onderscheid worden gemaakt tussen primaire of secundaire hoofdpijnen. Maar daarmee zijn we nog niet bij de oorzaak. Slechts bij benadering kan soms worden aangeven waar de oorzaak van de hoofdpijn of migraine zit. En soms zijn er meer oorzaken. Als de oorzaak onduidelijk is vecht u eigenlijk tegen iets onzichtbaars. Hoe kunt u dat nu aanpakken? Wat goed lijkt te werken is een meervoudige aanpak om de klachten zo goed mogelijk te hanteren. Dit geeft al een beetje een soort van controle over een situatie. Zo van ‘Hee ik heb geen invloed op de aard van mijn klachten maar wel op de heftigheid van mijn klachten’. Dat alleen al kan een enorm stuk verlichting brengen.

Diagnose hoofdpijnklachten

De diagnose hoofdpijn is niet heel moeilijk vast te stellen. Dat kan iemand zelf. Uitvogelen wát voor soort hoofdpijn het dan is; primair of secundair en wat de mogelijke oorzaak dan kan zijn, daar kan een huisarts of een specialist u goed bij helpen.  Als een klacht al heel lang bestaat of zelfs langzaam erger is geworden gaan mensen soms niet naar huisarts. Er treedt in de loop der tijd een bepaalde gewenning op en de verwachting is bovendien dat er toch niets meer aan gedaan kan worden. Toch zijn er in de loop der tijd nieuwe onderzoeken gedaan, nieuwe technieken ontwikkeld en is er andere meer passende medicatie bijgekomen. Het is het middels onderzoek bewezen dat fysiotherapie effectief kan zijn bij hoofdpijnklachten.

Behandeling hoofdpijnklachten

In veel gevallen lijkt er niet één oplossing te zijn voor hoofdpijn. Vaak is het een zoektocht naar verschillende methoden die gezamenlijk verlossing kunnen bieden tegen de hoofdpijn. Bijvoorbeeld; aanpassing van de voeding, een dieet, behandeling met medicatie, spanningsregulatie door middel van ontspanningstherapie, yoga, meditatie, acupunctuur, cesartherapie, haptonomie, het innemen van supplementen, verandering van baan en gedragsverandering door leefstijlcoaching. Fysiotherapie kan effectief zijn bij hoofdpijnklachten. Hoe pakken we hoofdpijn aan in de fysiotherapie? Alvorens aan een behandeling te beginnen worden de klachten en mogelijke oorzaken van de hoofdpijnen en het verloop van een hoofdpijnfase zo goed mogelijk in kaart gebracht. Misschien bent u al bij een arts geweest? Dan is er misschien al het een en ander in kaart gebracht. Er kan u gevraagd worden enige tijd een hoofdpijndagboek bij te houden. Afhankelijk van de patiënt en de klacht en de vermeende oorzaken van de klacht maken we onder andere gebruik van oefentherapie, manuele therapie, bindweefsel massage, triggerpointtherapie en dry needling. Door het aanprikken met een naaldje op een bepaalde plek in de spieren kan de oorzaak van de hoofdpijn verminderen of verdwijnen.

foto: Marcus Aurelius

Maak direct een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.