• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Hyperventilatie

Bij een aanval van hyperventilatie heeft u het gevoel dat u te weinig lucht krijgt. De symptomen van een hyperventilatie aanval zijn duizeligheid, benauwdheid, druk op de borst. Daarnaast is het moeilijk om er rustig onder te blijven. U kunt het gevoel krijgen flauw te vallen en in paniek raken. Hyperventilatie houdt in dat er een te snelle en korte ademhaling plaatsvindt op een moment van rust. Uw fysieke activiteit zou geen aanleiding moeten geven voor deze versnelde ademhaling. Normaal gesproken letten we niet op onze ademhaling en reguleert ons lichaam onze ademhaling. Bij een paniekaanval wordt dit systeem verstoort.

Oorzaken paniekaanval

Hyperventilatie is vaak geen lichamelijke klacht. Hyperventilatie kan voortkomen uit angst of stress. Angst of stress die onbewust kan zijn en te maken kan hebben met zaken uit het verleden. Een ‘verkeerde ademhaling’ kan hyperventilatie veroorzaken. Het sneller ademen en het kort happen naar lucht en te weinig lucht binnen krijgen is vaak een gevolg van die angst of een verkeerde ademhaling. 

Afspraak maken

Diagnose hyperventilatie

Onze fysiotherapeuten gaan met u op zoek naar het ontstaansmechanisme van uw hyperventilatie aanval. Belangrijk tijdens de intake is te achterhalen waar de emotie en de angst bij u vandaan komt. Door middel van fysieke oefeningen en ademhalingsoefening zijn de meeste hyperventilatieklachten goed op te lossen. 

Behandeling hyperventilatie

De fysiotherapeut kan u met ademhalingsoefeningen helpen uw ademhaling beter te controleren in de situaties waarbij dat nodig is. Wij kunnen u helpen goed voorbereid te zijn. Door veel te oefenen raakt u vertrouwd met hoe om te gaan met uw hyperventilatie. Zo bent u bij een volgende paniek aanval beter voorbereid en zal u zich minder paniekerig voelen. Het doen van de juiste oefeningen leidt op ten duur tot een automatisme en weer een prettig gevoel van beheersing over uw situatie.

 

Maak direct een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.