• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Incontinentie

Pijn in uw bekkenbodem kan al ontstaan na een val. Soms merkt u gelijk dat er “iets verkeerd zit” of u merkt pijn bij het lopen. Bekkenklachten kunnen samengaan met urineverlies. Dit wordt in de volksmond ‘incontinentie’ genoemd.

Incontinentie

Bekkenbandproblemen komen ook veel voor tijdens de zwangerschap en in de maanden na de zwangerschap. Bekkenbodemklacht is geen ‘typische’ vrouwenklacht. Ook mannen kunnen last hebben van bekkenklachten. Symptomen van bekkeninstabiliteit bij zowel mannen en vrouwen zijn problemen bij het plassen, verstoorde stoelgang en erectie stoornissen. Urine incontinentie is een typische bekken klacht en dit wordt onderverdeeld in drie typen. Stress- of inspanningsincontinentie door bijvoorbeeld hoesten, niezen, lachen, sporten of tillen, aandrang- of urgentie incontinentie waarbij iemand vaak hevige aandrang om te plassen voelt, en een combinatie van beiden.

Afspraak maken

Oorzaak incontinentie 

Een van de oorzaken van bekkeninstabiliteit is het minder goed functioneren van uw schuine buikspieren wat asymmetrie in uw bekken kan veroorzaken. Hier kunt u pijn van ondervinden bij uw dagelijks functioneren. Het aankleden in de ochtend, fietsen en autorijden en het zitten en weer opstaan aan uw werkplek gaat allemaal gepaard met pijn in uw bekken. Een oorzaak van een scheef bekken kan een val zijn geweest of het langdurig in een verkeerde houding zwaar tillen.

Incontinentie of urineverlies

kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven. Mannen en vrouwen van alle leeftijden kunnen last hebben van ongewild urineverlies. Hoe ontstaan deze problemen? Verkeerd aangeleerd plasgedrag of een overactieve blaas en/of te slappe of te gespannen bekkenbodemspieren kunnen een reden zijn voor urineverlies en plasproblemen. Een verzakking van de blaas kan ook een oorzaak zijn. Voor mannen kan het urineverlies zijn ontstaan door prostaatproblemen en prostaatoperaties. Voor vrouwen kunnen  zwangerschappen en bevallingen een rol hebben gespeeld in het ontstaan van urine-incontinentie. Ook spanningen en stress kunnen bijdragen aan het ontstaan van urineverlies.

Diagnose incontinentie 

Zijn uw bekkenklachten het gevolg van een zwangerschap, een verzakking, een operatie of is er een andere oorzaak. Zijn de problemen acuut ontstaan of heeft u al geruime tijd problemen rondom uw bekken? We zullen bij de intake de tijd nemen om na te gaan of er meer factoren een rol spelen dan in eerste instantie is gedacht.

Behandeling incontinentie 

De behandeling van de fysiotherapeut kan gericht zijn op het herstel van de symmetrie en de stabiliteit van uw bekken. Oefeningen voor uw bekken en lage rug zijn hierin belangrijk. Ook zullen wij u begeleiden met adviezen rondom voeding en uw ontlasting – en plas patronen. Wist u dat 3x per dag tot 1x per 3 dagen ontlasten onder ‘normaal’ valt, zolang uw patroon niet in korte tijd sterk veranderd.

Hoe oud u ook bent, de bekkenbodemspier kan nog steeds getraind worden om klachten te verminderen. Het overgrote deel van onze patiënten weet niet hoe ze hun bekkenbodem op de juiste manier moeten aanspannen. Hier kan onze bekkenbodemspecialist u mee begeleiden.

Wat kunnen we voor u doen bij urine incontinentie?

We gaan eerst een vragenlijst langs om zo goed mogelijk in kaart te brengen waar de klachten door zijn ontstaan en wanneer ze voorkomen. We doen een gericht beweegonderzoek en we stellen een behandelplan op.

Uw eet - en drinkgewoonten worden bekeken en uw plas- en toiletgedrag wordt wanneer dat nodig is aangepast opdat verdere klachten voorkomen zullen worden. Onder begeleiding krijgt u bekkenbodemoefeningen die u thuis verder oefent. Bekkenfysiotherapie kan (indien nodig in combinatie met medicijnen) een succesvolle aanpak betekenen in het verminderen van uw klachten.

Maar hoe zit dat met de vergoeding?

Als u voor fysiotherapie aanvullend verzekerd bent vergoed de zorgverzekeraar de bekkenbehandeling.

Maak direct een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.