• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson gaan bepaalde hersencellen die voor de aanmaak van de stof dopamine zorgen steeds meer stuk. Er ontstaat zo een tekort aan dopamine en dit zorgt voor steeds meer klachten bij onder andere, het denken en bij het bewegen.

Parkinson 

De ziekte Parkinson ontstaat meestal tussen het 50e en de 70e levensjaar. Het is echter ook goed mogelijk dat iemand al voor zijn 40e Parkinson krijgt. Bij de ziekte van Parkinson gaan bepaalde hersencellen die normaal gesproken dopamine in het lichaam aanmaken steeds meer stuk. Dit zorgt voor meer en meer klachten, onder andere bij het denken en bij het bewegen. Symptomen van de ziekte zijn onder andere: trillen van arm, hand of been terwijl deze niet gebruikt worden stijve spieren, het trager bewegen van handen of benen, moeite hebben met kleine bewegingen zoals veters strikken. Wat we vaak zien is dat de ene kant van het lichaam vaak meer klachten vertoont dan de andere kant van het lichaam. Parkinson kan erfelijk zijn. Dat is vooral het geval bij mensen die de ziekte al rond hun 40ste krijgen. Maar ook zien we dat invloeden van buitenaf een rol spelen. Bijvoorbeeld als iemand lange tijd is blootgesteld aan chemische stoffen zoals b.v. bestrijdingsmiddelen. Parkinson is een progressieve aandoening. Dat betekent dat de klachten langzaam erger worden. De klachten en de fasen waarin dat gebeurt verschilt van persoon tot persoon. Met fysiotherapie kunnen we u helpen uw klachten zo goed mogelijk te leren hanteren om daarmee zo lang mogelijk uw bewegingsvrijheid te behouden en daarnaast ook uw mentale vermogens te blijven trainen.

Afspraak maken

Oorzaak Parkinson 

Bij de ziekte van Parkinson gaan bepaalde hersencellen die normaal gesproken dopamine in het lichaam aanmaken steeds meer stuk. Dopamine zorgt er voor dat uw spieren gehoorzamen aan wat u van ze wilt. Parkinson kan erfelijk zijn. Dat is vooral het geval bij mensen die de ziekte al rond hun 40e krijgen. Maar ook zien we dat invloeden van buitenaf een rol spelen. Bijvoorbeeld als iemand lange tijd is blootgesteld aan chemische stoffen uit de industrie of bij de landbouw zoals b.v. bestrijdingsmiddelen of oplosmiddelen. Bij Parkinson gehoorzamen uw spieren niet meer goed door een tekort aan de stof dopamine. De dopamine wordt niet meer in de goede hoeveelheid aangemaakt omdat bepaalde hersencellen stuk zijn gegaan. Dit zorgt op den duur voor meer en meer klachten: onder andere bij het denken en bij het bewegen. Symptomen van de ziekte zijn: trillen van arm, hand of been terwijl deze niet gebruikt worden. en bijvoorbeeld stijve spieren, het trager bewegen van handen of benen, moeite hebben met kleine bewegingen zoals veters strikken. Patiënten met deze ziekte hebben vaak een schuifelende gang. Zij kunnen ook bevroren blijven staan of zitten halverwege een beweging. Parkinson kan ook leiden tot diverse mentale problemen waaronder angst, depressie en vermoeidheid.

Diagnose Parkinson 

Als u klachten en symptomen hebt die lijken op de klachten van Parkinson dan verwijst de huisarts u naar de specialist. Deze zal u vragen stellen en u onderzoeken. Een test of een scan waarmee Parkinson in één keer kan worden vastgesteld bestaat helaas nog niet. Er wordt vaak een MRI scan gemaakt van de hersenen om eerst te kijken of er misschien een andere ziekte aanwezig is. Als een andere ziekte kan worden uitgesloten dan worden er medicijnen voor Parkinson voorgeschreven. Als uw klachten door de medicijnen verminderen dan kunt u de diagnose Parkinson krijgen. De ziekte Parkinson is progressief. Dit betekent dat de klachten langzaam erger worden. Dit gebeurt in fases en  zowel de klachten als de fases zijn per patiënt erg verschillend.

Behandeling Parkinson 

Van Parkinson genezen is nog niet mogelijk. Medicijnen kunnen de klachten wel verminderen. Naast medicijnen kunnen logopedie, ergotherapie en een diëtist helpen met het hanteren en zoveel mogelijk verminderen van de klachten. Een maatschappelijk werker of een (neuro)psycholoog kan u helpen om mentaal om te gaan met de gevolgen van deze ziekte. En met het aanpassen van uw leefstijl. En daarnaast kan de fysiotherapie een grote rol spelen in het omgaan en hanteren van uw klachten en met het behouden van zoveel mogelijk bewegingsvrijheid.

Het trainen bij de fysiotherapie kan u ook helpen om uw mentale vermogen zo lang mogelijk te behouden. Want we weten dat beweging zeer goed is voor de functie van onze hersenen.

foto: pexels-pixabay-33786

Maak direct een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.