Maak direct een afspraak
Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Het woord reuma wordt gebruikt voor een aantal aandoeningen waarbij het lichaam een afweerreactie geeft tegen het eigen lichaamsweefsel. De belangrijkste vorm van reuma is reumatoïde artritis waarbij de gewrichten, peesscheden en slijmbeurzen ontstoken raken.
Reuma is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen waarbij het lichaam een afweerreactie geeft tegen het eigen lichaamsweefsel. Dit veroorzaakt ontstekingen Echter niet bij alle vormen van reuma gaan gepaard met ontstekingen. Er zijn verschillende soorten reuma: ontstekingsreuma waarbij de lichaamseigen cellen worden aangevallen, slijtagereuma waarbij het kraakbeen wordt aangetast zoals artritis. Weke-delen reuma waarbij de klachten vooral in de kapsels, banden, spieren en pezen zitten zoals bij fibromyalgie. En dan is er nog spierreuma waarbij de patiënt acuut last krijgt van de spieren of langzamerhand steeds meer klachten krijgt. De belangrijkste vorm van reuma is reumatoïde artritis waarbij de gewrichten, peesscheden en slijmbeurzen ontstoken raken. Andere vaker genoemde reumatische aandoeningen zijn acute reuma, fibromyalgie, jicht, osteoporose, de ziekte van Bechterew, en lupus (SLE). Symptomen van reuma zijn onder andere: langdurige pijn in spieren en gewrichten, stijfheid van de ledematen, opgezette warme gewrichten, tintelingen, meer pijn bij bewegen na rust, moeite met bewegen en vermoeidheid, bewegingsbeperkingen. Traplopen of huishouden kan bijvoorbeeld al een enorme inspanning zijn. Reuma is een levensontwrichtende ziekte. Nadat de diagnose is gesteld en er medicatie is voorgeschreven worden patiënten vaak doorverwezen naar andere therapieën zoals fysiotherapie om zo goed mogelijk met de klachten en beperkingen te leren omgaan.,
Bij reuma geeft het lichaam een afweerreactie tegen het eigen lichaamsweefsel. Dit veroorzaakt ontstekingen, in spieren en gewrichten en bindweefsel, maar niet bij alle vormen van reuma. De belangrijkste vorm van reuma is reumatoïde artritis waarbij de gewrichten, peesscheden en slijmbeurzen ontstoken raken. Reuma verloopt heel wisselend. De ene dag gaat het prima en de volgende dag kan het helemaal mis zijn. Bij sommige vormen van reuma kunnen ook de organen aangetast raken. De ziekte reuma verloopt in ongeveer drie fasen: In deze fase merkt u nog weinig behalve misschien stijfheid of stramheid of vermoeidheid. U denkt in eerst instantie misschien dat u gewoon wat meer aan beweging moet doen om de stramheid aan te pakken. In de tweede fase wordt de stramheid langzamerhand erger en gaat steeds meer gepaard met pijn en er ontstaat ook steeds meer vermoeidheid. Er zijn verschillende soorten reuma: ontstekingsreuma, dat er voor zorgt dat er verschillende ontstekingsreacties in het lichaam ontstaan, slijtagereuma waarbij het kraakbeen wordt aangetast zoals artritis. Weke-delen reuma waarbij de klachten vooral in de kapsels, banden, spieren en pezen zitten zoals bij fibromyalgie, en spierreuma waarbij de patiënt acuut last krijgt van de spieren of langzamerhand steeds meer klachten krijgt vooral bij nek, heup of knieën. Bij de reumasoort waarbij het kraakbeen is aangetast kunnen de gewrichten minder goed schokken opvangen als u zich beweegt. Op röntgenfoto’s is de aantasting van het kraakbeen goed te zien. U kunt meer pijn ervaren als het kraakbeen is versleten en ook kunnen de gewrichten sneller gaan slijten nu het kraakbeen er tussen uit is. Reuma kan ontstaan door verschillende factoren. Genetische aanleg, een infectie of een virus, overbelasting, stress en te weinig beweging lijken allemaal op de één of andere manier te kunnen bijdragen aan het ontstaan van reuma. Er moet nog veel onderzoek worden gedaan om meer aan de weet te komen over deze ziekte.
Als u al enige tijd klachten heeft zoals: stijfheid, pijn, gezwollen gewrichten, tintelingen rond de gewrichten, roodheid rond de gewrichten, bewegingsbeperking en u komt met klachten aan uw gewrichten, spieren, pezen of botten bij de huisarts dan stelt de huisarts vragen om te kunnen achterhalen wat de oorzaak van uw klachten kan zijn. U wordt doorgestuurd naar een specialist. Daar worden u vragen gesteld om uw klachten in kaart te brengen en kan een bloedonderzoek worden aangevraagd of een röntgenfoto gemaakt. Ook een m.r.i. scan behoort tot de mogelijkheden. Er kunnen ontstekingsremmende medicijnen aan u worden voorgeschreven zoals bijvoorbeeld methotrexaat en als het traject bij de specialist is afgerond kunt u worden doorverwezen naar therapieën die u kunnen helpen om te gaan met uw klachten. En om u zo fit mogelijk te houden ondanks uw klachten en beperkingen.
Reuma is nog niet te genezen. Het beste kunt u zo goed mogelijk leren omgaan met de beperkingen en de klachten. Dit kunt u onder andere doen door realistische doelen te stellen. We gaan samen kijken wat we het beste als korte termijn doel en wat we het beste als lange termijn doel kunnen vaststellen voor u, om naar toe te werken.
We gaan ook kijken naar wat u minimaal en maximaal aan kan. En vervolgens maken we een behandeling en oefenprogramma op maat voor u. Eventueel hebben we ook beweeggroepen waarin u zou kunnen meedraaien.
foto: pexels-pixabay-33786
Wilt u een afspraak maken? Bel 088-171 9000 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.