• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Bericht van Topfit Fysiotherapie, Martijn Poort, plaatsingsdatum 05 juli 2023 

Blijf pijnvrij tijdens lange autoritten deze zomer!

 

Met de zomer in volle gang zijn velen van ons van plan om op vakantie te gaan. Of je nu een roadtrip plant naar een prachtige bestemming of gewoon een lange autorit maakt naar je favoriete strand, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je comfortabel en pijnvrij blijft tijdens de reis. Als fysiotherapeut begrijp ik hoe nek-, rug- en armklachten kunnen ontstaan door langdurig zitten in een auto. In deze blog deel ik graag enkele tips om deze klachten te voorkomen, zodat je optimaal van je zomervakantie kunt genieten!

Zorg voor een goede zithouding

Het begint allemaal met een goede zithouding. Zorg ervoor dat je stoel goed is afgesteld en je rug goed wordt ondersteund. Houd je rug recht tegen de leuning en stel de hoofdsteun op de juiste hoogte in om je nek te ondersteunen. Buig je knieën in een hoek van 90 graden en plaats je voeten stevig op de vloer.

Gebruik een lendekussen

Een lendekussen kan een geweldige toevoeging zijn om de natuurlijke kromming van je onderrug te ondersteunen en rugpijn te voorkomen. Plaats het kussen tussen je onderrug en de autostoel voor extra comfort en stabiliteit.

Pas op voor ergonomische risico's

Zorg ervoor dat je tijdens het rijden geen onnodige spanning op je lichaam veroorzaakt. Vermijd het te lang vasthouden van het stuur in dezelfde positie. Houd je armen ontspannen en wissel zo nu en dan van handpositie op het stuur.

Neem regelmatig pauzes

Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens lange autoritten. Stop minstens elke twee uur om even uit de auto te stappen, rond te lopen en wat stretchoefeningen te doen. Dit helpt de bloedcirculatie te verbeteren en vermindert de spanning in je spieren.

Doe eenvoudige oefeningen

Tijdens je pauzes kun je enkele eenvoudige oefeningen doen om je nek, rug en armen los te maken. Draai je nek voorzichtig naar links en rechts, buig je hoofd naar voren en naar achteren, en rol je schouders naar voren en naar achteren. Doe ook wat armcirkels en strek je benen en rug door even te gaan staan.

Op YouTube demonsteren we aantal oefeningen die je tijdens je vakantie kunt doen om je nek, rug en schouders te ontspannen en te versterken: Oefeningen voor nek, rug en schouder

Een zomervakantie kan veel plezier en avontuur bieden, maar het is belangrijk om je gezondheid niet te vergeten. Door deze eenvoudige tips op te volgen, kun je nek-, rug- en armklachten tijdens lange autoritten helpen voorkomen. Vergeet niet regelmatig pauzes te nemen, oefeningen te doen en te zorgen voor een goede zithouding. Op deze manier kun je comfortabel en pijnvrij genieten van je reis.

Team Topfit wenst je een fijne vakantie!