• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Bericht van Topfit Fysiotherapie, Martijn Poort

Plaatsingsdatum: 6 maart 2023

Gespecialiseerde fysiotherapie bij voetklachten

Persoonlijk aangemeten (sport-)zolen van Olympische kwaliteit zijn een zeer goede toegevoegde waarde voor klachten aan de benenwagen

Een van de vele vaardigheden van een fysiotherapeut is het analyseren van het bewegingsgedrag, en vervolgens bepalen of de manier van bewegen een klacht kan veroorzaken (of onderhouden).

In de aard van het ‘fysiotherapeutische beestje’ zit gelukkig de motivatie om te proberen problemen actief op te lossen. Naar mijn mening (in plaats van alleen maar behandelen) ook het juiste middel. Echter werkt het niet altijd zoals gehoopt of verwacht.

In de praktijk zie ik veel knie-, enkel- & voetklachten. Van hielspoor tot de pijnklachten rond de knieschijf, en van een pijn en scheefgroei bij de grote teen tot aan een achillespees ontstekingen. Ze komen allemaal voorbij. Bij veel van deze klachten is een actieve fysiotherapeutische aanpak in combinatie met een fysieke behandeling een prima keuze. Toch ben ik van mening dat veel mensen met deze klachten al veel risicofactoren hebben om deze klachten te ontwikkelen of te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan een verzakking van de voorvoet, het wegzakken van het hielbeen of overpronatie (een voetafwijking waarbij de voet niet netjes afwikkelt). Dit is naar mijn mening zelden actief op te lossen. In dit geval doen mensen zichzelf vaak tekort door een schoen te blijven dragen met een zool die niet voldoende steun geeft en de voet niet laat inzakken waar dat wel nodig is. Dit is waar een sportzool van Olympische kwaliteit goed zou kunnen helpen.

Vanuit Topfit zijn wij aangesloten bij het VSO-netwerk. Het VSO Netwerk bestaat uit (sport)fysiotherapeuten en register podologen met een brede kennis van klachten in de bewegingsketen die met name voetgerelateerd zijn. Vanuit het VSO Netwerk worden er onder andere zolen op Papendal gemaakt voor nagenoeg alle olympische sporters. Deze zolen worden ook in verschillende praktijken in het land aangemeten en verkocht als extra dienstverlening voor patiënten met klachten aan de onderste keten (spieren, pezen en gewrichten in het onderste gedeelte van het lichaam).

Tijdens het aanmeten van de zool wordt rekening gehouden met de hulpvraag van de patiënt. Zo wordt er een ander soort materiaal gebruikt wanneer iemand alleen met de hond zou willen wandelen, dan wanneer iemand op het NK baanwielrennen een recordtijd zou willen fietsen. Bij het onderzoeken en het aanmeten wordt er aan de hand van een voet- loopanalyse gekeken naar stand en beweeglijkheid in functie van de gehele keten.

Een consult bestaat uit:
– Een fysiotherapeutisch vraaggesprek;
– Een inspectie van huidige schoenen en eventuele zolen;
– Beoordeling van de voetenstand en afwikkelpatroon;
– Een beweeglijkheidstest van een aantal gewrichten;
– Een 2D Voetscan, beoordeling en uitleg;
– Eventueel dynamische drukplaatmetingen;
– Materiaalkeuze in samenspraak met patiënt;
– Een globale uitleg hoe de zolen gaan worden;
– Uitleg over facturering en verzekering.

Uiteindelijk komt er een persoonlijk aangemeten paar zolen die de voeten op de juiste manier helpen en ondersteunen. De zool kan gewisseld worden in meerdere schoenen en dit kan er op deze manier voor zorgen dat een standaard schoen wel de juiste steun heeft door de juiste zool.

Uiteraard heeft een analyse en advies ook waarde als er geen klachten zijn. De kans op blessures wordt aanzienlijk kleiner bij het gebruik van schoeisel dat past bij het individu.
Een kleine afwijking in de stand van de voeten of het afwikkelpatroon kan al een serieuze blessure veroorzaken of onderhouden met alle gevolgen van dien. Met de juiste schoen of ondersteuning kan dit al worden voorkomen of verholpen.

Ik doe dit nu een jaar of twee met heel veel plezier. Ik vind het een toegevoegde waarde op mijn kennis en vaardigheden. Er is al een vaste patiëntenpopulatie ontstaan die zeer goede ervaringen heeft met deze zolen. Ook blijven deze mensen allemaal terugkomen om, als dat nodig is, jaarlijks nieuwe zolen met een kleine correctie op de verbeterde stand van de voet aan te schaffen om zo het effect optimaal te houden.

Mensen kunnen ineens weer klachtenvrij wandelen of voetballen na soms alles al geprobeerd te hebben, hoe tof is dat!

Robin Schreuder
Fysiotherapeut