• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Bericht van Topfit Fysiotherapie, Martijn Poort

Koperen huwelijk Wiegers en ZAC

“Kan ik spelen?” Een simpele vraag op een doordeweekse avond op het Jo van Marle Sportpark in Zwolle.
De spanning in zowel de stem als oogopslag is duidelijk te merken bij de jonge voetballer uit het 1e van ZAC.

De vraag houdt meer in dan enkel een “kan ik spelen?” Het is veel belangrijker dan dat.
Er hangt ook meer vanaf, want het kampioenschap nadert en het team heeft hem nodig. Vooral voor hemzelf is het misschien van nog wel groter belang, want hoezeer het team hem aan het hart gaat, het is ook voor hem persoonlijk een must om er komende zaterdag bij te zijn, de eer, het erbij horen, maar ook gewoon het spelletje zelf. Niets wil hij missen.

“Ja het is leuk dat ik er ben voor die jongens” geeft Eugene Wiegers desgevraagd aan, maar navraag op de vereniging waar Eugene Wiegers inmiddels 12,5 jaar de verzorger – sportfysiotherapeut is, leert dat hij zich daarin bescheiden opstelt.

“Misschien is dat ook wel zijn kracht” vertelt 1 van de trainers, ondertussen kijkend naar het 2e elftal van ZAC waarvan de spelers ook regelmatig het behandelhok van Wiegers weten te vinden. “Eugene is een goedgehumeurde jongen die we hier bijna niet meer weg kunnen denken. Op de jongens kan hij een bepaalde mate van optimisme ook overbrengen. Regelmatig klinkt er gelach vanuit de behandelkamer. Naast het feit dat hij een gedreven fysiotherapeut is, is zijn sterkste kant wellicht ook wel zijn rust, de zekerheid van zijn eeuwig optimisme en het vertrouwen dat hij de jongens mee geeft.”

In 2008 kwam Eugene Wiegers bij de club en sindsdien is hij niet meer weggeweest.

“Een bronzen huwelijk noem je dat toch?” roept Wiegers me toe terwijl hij in de lach schiet. ‘Oh nee koper’, een koperen huwelijk’ grinnikt hij terwijl hij in zijn massagehok ruimte maakt door even een stapel bidons aan de kant te schuiven. “Heeft iemand hier even geparkeerd”,  grinnikt hij weer.

Zijn aandeel in de successen van de laatste jaren is volgens insiders groot geweest, alhoewel Wiegers zelf aangeeft dat hij maar een bescheiden rol heeft.Toch zijn het de jongens van de club die met hem weglopen, of beter gezegd naar hem toekomen bij pijn(tjes) en blessures. “Ik maak ze mee tussen hoop en vrees” geeft Wiegers aan, “maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen, zelf goed voor hun lijf zorgen, goede warming-up, oefeningen etc, ik probeer er voor ze te zijn waar dat nodig is.” “Regelmatig houdt dat in dat ik buiten de openingstijden van de praktijk en buiten de trainingstijden om spelers behandel. Het punt is dat je er moet zijn als het nodig is. En de wil om te winnen kijkt niet altijd naar de klok.”

“Ons bedrijf Topfit fysiotherapie is ook hoofdsponsor hier, of eigenlijk verenigingssponsor sinds dit jaar” zo verbetert Wiegers zichzelf, “Dat houdt in dat we niet alleen maar kijken naar het 1e en het 2e, maar dat alle leden van jong tot oud onze naam op de achterkant van hun shirts hebben staan.” Maar van sponsoring heb ik geen kaas van gegeten, daar houd ik me eigenlijk niet zo mee bezig, laat mij maar gewoon met die knieën en enkels en hamstrings werken, zelf geniet ik er nog het meest van, als op vrijdag avond nog een geblesseerde speler bij mij langs komt en die ik dan zo kan helpen dat hij zaterdagmiddag weer in staat is om te juichen en te rennen en bovendien dat hij dan fit het veld weer af loopt, nadat de wedstrijd is gespeeld.”

 

foto: @zac1893