Beste sporters,
We hebben nog niet echt kunnen kennis maken met jullie.
Helaas kan er vanwege de opgelegde coronamaatregelen nog niet voluit gebruik worden gemaakt van de vele mogelijkheden die Iedema haar leden biedt. Maar wij sportievelingen worden toch wel erg blij van de manier waarop Sjaak en zijn team alles uit de kast trekken om jullie allemaal actief bezig te houden! Zo is er sinds 12 april een fitnessstraat en er staat een fitnesstent etc. En allemaal binnen de regels van het RIVM. Goed bezig mensen!
Achillespees, kniepees of de pezen in je schouder
Waar gesport wordt komen blessures voor. Het is zaak daar niet te lang mee door te lopen. Waarom zou je met een blessure doorlopen, terwijl er waarschijnlijk een passende oplossing kan worden gevonden. Het is daarom van belang om ten eerste tijdig te erkennen dat je een blessure hebt en niet iets waarvan je zegt ‘Ah gaat vanzelf wel weer over’. En ten tweede om tijdig te herkennen wat je hebt zodat je snel de juiste behandeling krijgt. Daarom wil ik graag jullie aandacht vragen voor een sportblessure die vaak voorkomt, namelijk de overbelasting van een pees, oftewel: een tendinopathie. Dat kan bijvoorbeeld van de achillespees of kniepees voorkomen, maar het kan ook een van de pezen in de schouder zijn.
Van kwaad tot erger
Vaak beginnen deze klachten geleidelijk en worden ze veel te lang genegeerd. Een bekend beeld bij de overbelasting van de achillespees en kniepees is bijvoorbeeld dat er na het sporten en bij het wakker worden stijfheid en pijn gevoeld wordt. Ook kan de pees al pijnlijk zijn als er licht in geknepen wordt. Deze pijn verdwijnt dan weer (gedeeltelijk) na een paar stappen. Door te sporten nemen de klachten vaak in aanvang meteen af, waardoor de misvatting ontstaat, dat gewoon maar blijven hardlopen juist goed is voor het herstel. Of, dat het hardlopen in ieder geval geen kwaad kan.
Een tijdje stoppen met sporten is vaak niet de oplossing
Het volgende scenario komt ook vaak voor: er wordt gekozen om volledig rust te nemen voor een paar weken. Door de rustperiode lijken de klachten dan verdwenen te zijn en vervolgens start je weer met hardlopen, waarna de klachten meteen weer terugkeren. Zo kun je lang doorlopen met een blessure die eigenlijk langzaam alleen maar erger wordt, omdat er een verkeerde strategie wordt gevolgd. Zaak is dus om goed in kaart te brengen of het in dit geval het om een peesblessure gaat. En vervolgens is het van belang te weten wat de juiste strategie is om hiervan af te komen. De fysiotherapeut kan hier een belangrijke rol spelen en helpen op weg naar herstel.
Een intake vooraf
Gelukkig hebben wij daar ruimschoots ervaring mee en kunnen wij jullie daar goed bij van dienst zijn. Met echografie kan een beeld worden verkregen van de betreffende pees en via een intake en een onderzoek kan worden vastgesteld welke behandelstrategie wij het beste kunnen toepassen om van de klachten af te komen. Een aangepast trainingsschema, afgewogen beweeg- en rust adviezen, shockwave en EPTE behoren allemaal tot de mogelijkheden.
Hartelijke groet,
het team van Topfit Fysiotherapie, locatie Sportschool Iedema
Loop rustig binnen met uw vragen op ons inloopspreekuur zodrá de sportschool weer open is. We maken graag even kennis met u. U hóeft daar natuurlijk niet op te wachten: Wilt u graag een afspraak bij mij of één van mijn collega’s inplannen dan kunt u nu ook al bij ons terecht. U kunt ons bereiken op 088-1719000.
Foto: pexels-william-choquette-1954524