• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Bericht van Topfit Fysiotherapie, Martijn Poort

Flexchair kan mensen met rugklachten weer in het zadel helpen

 

“De stoel is wel actief, maar de gebruiker niet”.

 

In gesprek met Eugene Wiegers, arbeidsfysiotherapeut en opleider voor Veldon Flexchairs.

 

Eugene, op LinkedIn zag ik laatst voorbij komen dat jij inmiddels (al) 10 jaar de opleiding ‘Flexchair’ in Nederland verzorgd.

Ja klopt. Wim Don (van Veldon Flexchairs) is de ontwikkelaar van de Flexchair en ik zorg voor het opleiden van fysiotherapeuten en specialisten die met de Flexchair gaan werken.

Kun je even een korte omschrijving geven voor de lezers die nog niet weten wat een Flexchair is?

Een Flexchair is kort gezegd een soort wiebelkruk die er voor zorgt dat de persoon die er op gaat zitten een actieve zithouding aanneemt. Het is nog het best te vergelijken met een zitbal, alleen heeft die het nadeel dat je hem niet in hoogte kan verstellen en je benen niet kwijt kan waardoor je er minder “natuurlijk” op kan zitten.

Bij de supermarkt zijn toch ook wel eens aanbiedingen met van die dynamische wiebelbureau krukken?! Is de Flexchair ook zoiets?

Nee de Flexchair kun je echt niet vergelijken met zo’n supermarkt – of kantoorkruk.
Een Flexchair is een uniek concept waardoor je vanuit je bekken en lage rug beweegt. Hierdoor train je je rugspieren op een optimale manier en hou je de doorbloeding van je lichaam optimaal. Je kan het vergelijken met staan terwijl je de druk op de benen minimaal houdt.
We gebruiken de Flexchair voor het meten hoe je beweegt met je bekken en je lage rug. Op basis hiervan is het mogelijk een trainingsschema op te stellen en de efficiëntie van het bewegen te verbeteren.
Anders dan alle andere zitoplossingen is de Flexchair de enige die het lichaam ondersteunt en uitnodigt tot gezond bewegen. De “supermarkt” maar ook de kantoorhandel leveren dit soort concepten niet.

Moet ik het dan zien als een soort keurmerk?

Aan de ontwikkeling van de flexchair hebben tal van partijen meegewerkt (o.a. TU, Hoge scholen, Erasmus en de TUF) en met fysiotherapiepraktijken verzamelen we steeds meer data. We streven continu naar een verdere evidentie (zeg maar het toetsen in de praktijk) van de toegepaste methodieken.

Hoe gaat dat toetsen in zijn werk?

Via een webbased applicatie wordt een PAR-test (Persoonlijke Actieve Rug-test) afgenomen. Aan de hand van de uitslag maakt de opgeleide flexchair specialist een bewegingsanalyse en trainingsprogramma.

Door automatisch actief te zitten ben je in staat de hele dag te trainen. Het leuke is dat indien je er eenmaal aan gewend bent het niet eens moeite kost. Inmiddels staan er veel van deze flexchairs bij bedrijven en bij particulieren die thuis werkzaam zijn. We zorgen er dan voor dat de cliënt op een goede manier gebruik kan maken van zijn totale werkplek. Met de Flexchair werk je aan je Core stability. De hele dag trainen en gezond blijven en aan het einde van de dag nog energie over houden voor andere leuke dingen.

Core stability, die term ken ik wel uit de fitness, maar kun je uit leggen wat core stability precies inhoudt.

Core stability is een term die in de Fysiotherapie en in de sportwereld wordt gebruikt. In gewoon Nederlands betekent dit eigenlijk romp (core) stabiliteit. Strikt genomen hebben we het dan over spierkracht en hoe je deze gebruikt om je romp stijf te houden. Uiteraard willen we liever dat je weerstand kunt bieden aan alle veranderingen die je in het dagelijks functioneren tegen komt. Iemand die je een zet geeft, het papiertje dat je van de grond tilt of het kopje dat je op tafel zet. Allemaal snelle bewegingen die je wilt kunnen sturen waardoor het fout kan gaan in de rug indien de timing niet goed is. Wij hebben het dan ook liever over motorische controle. Omdat je op snelheid traint en niet op kracht.
Hoe kan je veilig en snel dat papiertje van de grond pakken zonder door je rug te gaan. Ook als je na een dag zware arbeid op de stoel bent geploft en te stijf bent. Misschien herken je het een en ander?

Ja dat herken ik inderdaad, of bijvoorbeeld ’s ochtends een kopje uit de vaatwasser pakken?

Ja dat is ook een goed voorbeeld, je gebruikt je rug -en buikspieren en je heup- en bilspieren. Maar tegelijk ook je zenuwstelsel. Maar dat voert hier wat ver en als mensen dat willen weten leg ik dat graag ergens anders nog uit.

Die Flexchairs worden veel op kantoren gebruikt, speelt die motorische controle daar ook?

Ja, veel mensen hebben een zittend beroep. De manier waarop kantoor of thuiswerkers achter hun bureau in een kantoorstoel zitten lijkt vaak actief maar vaak wordt zo iemand door een comfortabele stoel ondersteund en dan gebruikt het lichaam maar weinig spieren (vaak tè weinig spieren) om achter een bureau te zitten. Dit noemen wij een inactieve zithouding. De stoel is wel actief, maar de gebruiker niet.

Ondertussen kennen we allemaal de kreet van “ zitten is het nieuwe roken”. Maar we weten ook dat 2 uur sporten na het werk niet echt veel oplost als het gaat om de gevolgen van de gemiddeld 12 uur die we zittend doorbrengen op een dag.

Mensen denken vaak: ‘ ik heb een goede bureau stoel, en daarmee voorkom ik rugklachten’.
Gek genoeg kun je dus na een lange tijd juist klachten krijgen van het zitten in zo’n lekkere comfortabele bureau stoel. Als arbeidsfysiotherapeut motiveer ik mensen om om het kwartier te bewegen en ieder half uur van de stoel op te staan. Het probleem is dat na een kwartier werken blijkt dat er al twee uur om zijn. Bewegen zou dan ook als vanzelf moeten gaan. Jammer genoeg gaat dat op een “goede” stoel dus nooit lukken. Een tip is om in bijv outlook, een herinnering in te stellen die je dan steeds een kwartier later laat herhalen. Moet je dan natuurlijk wel in beweging komen. De tweede truck is om op een Flexchair te gaan zitten. Makkelijker kan ik het niet maken.

Ook mensen die hypermobiel zijn hebben baat bij trainen en zitten op een Flexchair.
Hypermobiel betekent dat je gewrichtsbanden en pezen aan de soepele kant zijn. Gewrichten krijgen dan vaak minder steun en kunnen tè beweeglijk worden. Waar een ander gewoon au zegt en fluitend doorloopt kun jij dan al een blessure oplopen als je je verstapt of zo. Spieren van mensen met hypermobiliteit raken meestal sneller overbelast omdat ze om de gewrichten stabiel en op hun plek te houden harder moeten werken. En dat kan weer tot klachten leiden. Motorische controle is ook hier weer erg belangrijk.

Zijn er veel therapeuten die de Flexchair inzetten?

Ja, en er zijn er steeds meer. Deze groep is groeiende. Voorheen waren dit voornamelijk de arbeidsfysiotherapeuten, maar tegenwoordig zijn er ook huisartsen en mensen in HR functies die de voordelen zien van de Flexchair en die zich willen verdiepen in het nieuwe zitten.

Ah ja, het nieuwe zitten, dat is toch een beetje zo’n modeterm …
Hoe ging het ook alweer?
Zitten is het nieuwe roken?

Ja dat klopt, het is wel een beetje een kreet hè?! ‘Het nieuwe zitten, of het nieuwe werken.’ Maar kreet of geen kreet. Het is bepaald geen onzin. En dat merk je vaak zodra je het actieve zitten zelf hebt ervaren. Inactief zitten leidt net als roken tot klachten en je merkt het vaak pas als het al te laat is en je al klachten hebt. Dan is de weg naar herstel natuurlijk ook langer.

Als je een actieve zit hebt ervaren en je bent van je klachten af dan weet je het helemaal. Dan wil je niet meer anders dan een Flexchair. En het is echt heel super dat je terwijl je zit en aan het werk bent tegelijkertijd je lichaam kunt trainen, vind ik.

De Veldon Flexchair bestaat inmiddels al 15 jaar, kun je aangeven of er een verschuiving is ontstaan over nadenken over het inrichten van – en zitten op – je werkplek?

Ja die verschuiving is er zeker. Vanuit de fysiotherapie weten we al veel langer dat langdurig zitten de oorzaak is van veel klachten. En nu worden steeds meer mensen in andere beroepsgroepen zich dit ook bewust. Ofwel omdat ze klachten hebben of beginnen te krijgen ofwel omdat ze eventuele klachten graag voor willen zijn. Er worden ook steeds meer artikelen in vakbladen over geschreven.

Zelfs een semi topsporter die elke avond 2 uur sport, kan klachten krijgen door een inactieve kantoor werkhouding want dat betekent in de meeste gevallen overdag 8 uur lang stil zitten achter een laptop. Uitgezonderd een paar loopjes naar de Senseo of Nespresso of iets dergelijks misschien.

In de laatste 15 jaar is er veel veranderd.
Meer en meer bedrijven zijn gaan nadenken over hoe ze hun medewerkers op een gezonde manier en prettige manier kunnen ondersteunen op de werkplek.
Dat scheelt natuurlijk ook in ziekteverzuim want hoeveel mensen zijn er in Nederland met onderrugklachten waarvoor geen oorzaak gevonden kan worden.

Eugene, we begonnen dit gesprek dat jij al 10 jaar de opleider voor Veldon bent. Als ik nu zo’n stoel wil kopen, hoe gaat dat in zijn werk?

De Flexchair koop je als bedrijf of als particulier niet zomaar bij een winkel. Dat loopt via een fysiotherapeut of een andere specialist. De stoelen worden namelijk altijd geleverd door daarvoor opgeleide specialisten. En dat zijn voornamelijk fysiotherapeut- en bewegingstherapeuten. Zij krijgen een opleiding die wordt afgerond met een examen. Het mooie in deze tijd is dat de opleiding nu ook online kan. Het examen niet. Dat wordt fysiek afgelegd.

Wat leren therapeuten en specialisten tijdens de opleiding?

Kandidaten in de opleiding leren hoe de Flexchair als meetinstrument kan worden gebruikt en een onderdeel kan zijn van het behandelplan met betrekking tot de rug – en overige klachten.

Ook leren ze in de opleiding hoe ze de PAR (Persoonlijke Actieve Rugtest) bij cliënten moeten uitvoeren.
Naar aanleiding van deze test wordt de Flexchair ingesteld op het verbeteren van de persoonlijke mogelijkheden van een cliënt. Zodat je de Flexchair nooit te licht of te zwaar instelt maar juist perfect op maat instelt voor degene die er op moet trainen en /of zitten.

Ook krijgen ze aanvullende scholing over inzicht in het voorkomen en in vermindering van chronische aspecifieke rugklachten. Dat is echt zo’n vakgebied term waarmee lage rugpijn onderin de rug wordt bedoeld waarbij pijn soms ook verder kan uitstralen naar benen en of billen. Bij een groot percentage van mensen met dit soort rugklachten kan geen duidelijke lichamelijke oorzaak gevonden worden.

Eugene, heel erg bedankt voor je uitgebreide verhaal.

 

Lees meer over de Flexchair opleiding

Of contact met een specialist? Bel met 088-1719000

 

 
Eugene Wiegers

Eugene Wiegers

Arbeidsfysiotherapeut

Eugene Wiegers is Arbeidsfysiotherapeut bij Topfit Fysiotherapie en opleider voor Veldon Flexchairs.

Mensen denken vaak: ‘ ik heb een goede bureau stoel, en daarmee voorkom ik rugklachten’.

Gek genoeg kun je na een lange tijd juist klachten krijgen.