• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Bericht van Topfit Fysiotherapie, Martijn Poort

Getuige van een liefdevol moment

Geriatrie en Palliatieve fysiotherapie

Een cliënt van mij (ik noem hem voor nu even meneer Janssen) heeft een herseninfarct gehad en is -vanwege een verbouwing thuis- tijdelijk opgenomen in een verzorgingshuis. Het verzorgingshuis is niet ver reizen en ik heb dan ook beloofd gewoon te blijven komen.

Geen land mee te bezeilen
De eerste keer dat ik kwam vertelde zijn mevrouw Janssen mij – voor ik de kamer inliep – al dat hij helemaal niks wilde. En ze had niets teveel gezegd; er was echt geen land met hem te bezeilen. Mevrouw Janssen had haar man toen ze op bezoek kwam in zijn pyjama aangetroffen. Om 14:00 uur! Dit had haar toch even naar de verpleging doen lopen en daar kreeg zij te horen dat mijnheer zich gewoonweg niet wilde omkleden. Mevrouw moedigde de verpleging aan om in dat geval toch echt een beetje door te pakken. Zo pakte zij dat thuis tot nu toe ook altijd aan en met succes.

Woordvindingsproblemen
Mevrouw Janssen heeft het zwaar door de situatie van haar man. Door het herseninfarct heeft meneer Janssen woordvindingsproblemen gekregen en kan hij zeer geagiteerd uit de hoek komen. Mevrouw Janssen kan haar man ook niet meer alleen laten. Waardoor haar persoonlijke leefruimte heel beperkt geworden is. En al haar goede zorgen ten spijt krijgt mevrouw Janssen regelmatig de ene na de andere bozige reactie van Meneer Janssen.

Een liefdevol moment
Bij mijn volgende bezoek was meneer Janssen ’s ochtends gevallen. Mevrouw Janssen was gebeld en zij was hals over kop gekomen. Meneer Janssen zat inmiddels achterover in een sta-opstoel. Een broeder had zijn bloeddruk opgenomen. Deze was vrij hoog en op verzoek van Mevrouw Janssen was de broeder bezig om daarover contact met de huisarts op nemen. Ongeveer een half uur na de val kwam ik binnen. Ik nam het -terwijl de broeder met de huisarts belde- ondertussen op mij om de armkracht van meneer Janssen te checken en probeerde wijs te worden uit zijn pogingen om te spreken. Meneer Janssen werd wat gefrustreerd en bozig omdat de woorden er niet goed uitkwamen en hij wenkte zijn vrouw met een vinger om bij hem te komen. En toen, toen ze dicht genoeg bij hem was gaf hij haar plotsklaps een heerlijke smakkerd op de mond. Ik kon mijn hoofd op een meter afstand niet afwenden. Dit was zo’n intiem moment. Getuige zijn van dit moment ontroerde mij.

Alle mantelzorgers verdienen een dikke pakkerd
Ik wil met dit stukje graag even stilstaan bij het belang van een luisterend oor en een steuntje in de rug voor – in dit geval mevrouw Janssen maar dit geldt natuurlijk voor – álle mantelzorgers. Het is heel fijn als mensen in de omgeving niet alleen vragen naar hoe het met de patiënt gaat maar zeker ook hoe het met de mantelzorger gaat. Het verzorgen van een geliefde kan een zware tol eisen van zowel lichaam en geest. Het is zo fijn voor een mantelzorger als mensen in de omgeving dit beseffen en ook erkennen door het even te benoemen. Álle mantelzorgers verdienen gewoon een dikke pakkerd!

Wilt u meer weten over palliatieve fysiotherapie of geriatrie? Neem gerust contact op met Topfit Fysiotherapie. Mail naar info@topfit-fysiotherapie.nl of bel 088 – 1719 000. Ook kunt u via het contactformulier een afspraak maken.

 

foto man en vrouw: pexels-vlada-karpovich-5790837

 

 

 
 

Sylvia Beets

Geriatrie fysiotherapeut

Sylvia Beets is Geriatrie fysiotherapeut bij Topfit Fysiotherapie. Haar passie is om 80+ -ers het plezier in beweging te laten ervaren.

Oudere mensen komen er vanzelf achter dat als je meer beweegt en jezelf uitdaagt de dagelijkse dingen thuis ook makkelijker gaan.

Sylvia geeft therapie aan mensen met o.a. NAH Niet Aangeboren Hersenletsel en Alzheimer en werkt dagelijks met ouderen in groepsverband of 1 op 1 begeleiding.