• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Bericht van Topfit Fysiotherapie, Martijn Poort

Een frozen shoulder kan zich met de juiste zorg, in de meeste gevallen weer goed herstellen

Oh nee… een frozen shoulder

Als ik een patiënt in behandeling krijg die al vaak een lange tijd met zijn schouder tobt en die al bij diverse specialisten is geweest denk ik vaak; Oh nee… een frozen shoulder.

De behandeling van de frozen shoulder voor mij als therapeut is eenvoudig. Maar het leven van de patiënt, dát staat helaas lange tijd op zijn kop. Simpelweg een jas of trui aandoen gaat niet zonder pijn en voor haren wassen moet je b.v. je partner vragen omdat je je arm gewoon niet meer boven je hoofd kunt krijgen.

3 fases
Een frozen shoulder is op het eerste gezicht niet gelijk duidelijk te diagnosticeren. Patiënten melden zich met pijn, met lichte stijfheid. Soms als gevolg van een val of operatie (trauma). Maar een frozen shoulder kan ook spontaan ontstaan.

In de loop van de tijd (de pijn is dan nog duidelijk aanwezig) wordt de schouder steeds stijver; dit is fase 1. De schouder bevriest als het ware.
Tijdens fase 2 blijft de schouder nog stijf maar de pijn is grotendeels weg. De schouder is dus nog bevroren. Tenslotte in fase 3 (de ontdooiingsfase) krijgt de schouder weer zijn normale beweeglijkheid terug. Al met al duurt dit proces gemiddeld tussen de 1 en de 3 jaar.

Niet doorlopen met klachten
Heeft u dergelijke klachten? Dan kan ik u vast het advies geven niet door de pijn heen te gaan. De behandeling bestaat o.a. uit oefeningen gericht op de mobiliteit van de gehele keten zoals nek, bovenrug en schouderblad die in de loop van de tijd ook vaak vast gaan zitten en weer voor een herstel belemmering kunnen zorgen.

Gelukkig heb ik goed nieuws. Een frozen shoulder kan zich met de juiste zorg, in de meeste gevallen weer goed herstellen.

Miriam Geerdink
Manueel fysiotherapeut en McKenzie-therapeut bij Topfit Fysiotherapie.

Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak inplannen? Neem contact op via 088-1719000 of via info@topfit-fysiotherapie.nl

 
Miriam Geerdink

Miriam Geerdink

Manueel fysiotherapeut en McKenzie-therapeut

Mijn fysiotherapie- carrière ben ik begonnen op Curaçao waar ik gehandicapte kinderen therapie gaf met behulp van dolfijnen. Ondertussen ben ik 16 jaar werkzaam als fysiotherapeute

Elke patiënt is een individu en is daarom een uitdaging op zich en daarom ga ik elke dag weer met plezier naar mijn werk