• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Bericht van Topfit Fysiotherapie, Martijn Poort

Revalideren na een totale heupprothese (THP)

Het genezingsproces in een notendop

Door: Noel Walda: één van de therapeuten op onze Topfit locatie in Almere.

Kop en kom worden vervangen
Een totale heupprothese (ook wel geschreven als THP) is een ingrijpende operatie omdat zowel de kop als de kom worden vervangen. De revalidatie verg vaak een lange tijd en deze start zo snel mogelijk na de operatie. Afhankelijk van de patiënt kan de revalidatietijd variëren. Zoals u verderop in deze tekst kunt lezen hangt de revalidatietijd sterk samen met uw persoonlijke instelling en uw persoonlijke doelen.

Jezelf zien te redden in je eigen leefomgeving
De revalidatie begint al direct in het ziekenhuis, waar u vast een aantal basisoefeningen zult doornemen samen met de fysiotherapeut. Het eerste doel is: zorgen dat u zich zo goed en zo snel mogelijk weer in uw eigen leefomgeving kunt redden! Dit betekent voor u; het lopen met een loophulpmiddel, het eventueel kunnen traplopen (indien dit nodig is) en het in en uit uw bed kunnen komen en het van en naar het toilet kunnen komen (dit wordt met een therapeutenterm ook wel de transfers genoemd). Zodra u dit goed beheerst kunt u naar huis. Daarna start het traject met uw fysiotherapeut.

Eerst aan huis, dan in onze oefenzaal
In het begin zal de fysiotherapeut bij u aan huis komen. Hier zal gekeken worden of alles goed gaat in uw thuissituatie en er zal voorzichtig aan begonnen worden met wat oefeningen. Dit zal in eerste instantie zijn om de reactie in de heup wat te verminderen en om uw kwaliteit van bewegen te optimaliseren. Simpeler gezegd; loopt u netjes en u beweegt het gewricht zoals we vinden dat het hoort te bewegen. Tevens maken we een start met wat oefeningen om uw spiercontrole- en kracht weer terug te winnen.
Ook bespreken we samen met u uw persoonlijke doelen. Wat is voor u bijvoorbeeld belangrijk om straks allemaal weer te kunnen doen? De vastgestelde doelen zijn van invloed op de duur van de revalidatie. Hoe lang de fysiotherapeut bij u aan huis komt, hangt af van meerdere factoren. Het liefst revalideren we bij ons op de praktijk, omdat we daar gewoonweg véél meer mogelijkheden hebben.
Zodra u in staat bent om veilig en verantwoord naar onze praktijk te komen te komen, zullen wij de therapie daar dan ook vervolgen. Soms is dat na een paar thuistherapiesessies al mogelijk (mede door bijvoorbeeld hulp van uw partner om bij de praktijk te komen) en soms pas na zes weken.

Van lopen zonder krukken naar weer auto rijden
In de eerste zes weken word het lopen met krukken zorgvuldig afgebouwd tot u in staat bent netjes zonder krukken te lopen. Zodra u zonder krukken loopt, kunt u ook weer autorijden. Eenmaal op de praktijk, vaak na plusminus zes weken, kan de focus wat meer verlegd worden naar een hogere belastbaarheid van uw heup. Dit houdt in: het uitbouwen van de kracht door middel van allerlei krachtoefeningen, het optimaliseren van de coördinatie en de stabiliteit in het heupgewricht én het terugwinnen van het uithoudingsvermogen. Ook het optimaliseren van de bewegingsvrijheid, (de mobiliteit) word in deze periode behandeld. Dit word onder andere gerealiseerd met behulp van een roei-ergometer, een hometrainer, een loopband, loopscholing en verschillende krachtapparatuur.

Wilskracht, veerkracht en optimisme
Het ligt sterk aan uw persoonlijke doelstellingen hoe lang de revalidatie voor u gaat duren. U zult begrijpen dat iemand die bijvoorbeeld weer wil tennissen langer nodig heeft dan iemand die af en toe een rondje in de buurt wandelt om de hond uit te laten. Zo kunnen er ook patiënten zijn die als doel bijvoorbeeld om weer op de motor naar het werk te kunnen of om weer te kunnen topsporten of paardrijden en dan duurt de revalidatie dus een stuk langer. De conditie die u had maakt ook verschil. Hoe beter uw conditie, hoe sneller de revalidatie verloopt. En natuurlijk kan uw wilskracht, uw veerkracht, en uw optimisme ook een heel belangrijke rol in uw revalidatieproces spelen en dit zelfs versnellen. Gemiddeld gezien duurt een revalidatie na een THP tussen de vier en de zes maanden, waarbij u twee keer per week bij de fysiotherapeut komt.

Dit is fysiotherapie, na een totale heupprothese, in een notendop!

Samenvattend
Een Totale Heup Prothese is geen kleinigheidje zoals u hierboven hebt kunnen lezen. Toch zijn we heel goed in staat u zo soepel mogelijk door het revalidatietraject te loodsen. Met dit artikel hopen we u vast wat inzicht te kunnen geven in wat u na de operatie bij het revalidatietraject kunt verwachten.
Sommigen mensen gaan fijner een operatie in omdat ze al weten wat ze straks bij de revalidatie kunnen verwachten. Als dat ook voor u geldt belt u ons dan gerust om uw situatie vast door te spreken. Of om vast kennis te maken met uw therapeut. Misschien kunnen we u nu al helpen om eventuele ongerustheden weg te nemen.

U bent welkom in onze praktijk aan de Kerkstraat 98 in Almere om even kennis te maken en alvast even het een en ander omtrent uw situatie te bespreken.

 
 

Noël Walda

fysiotherapeut en Musculoskeletaal fysiotherapeut i.o.

 

Noël Walda is ruim 6 jaar fysiotherapeut en is o.a. werkzaam op de Topfit locatie in Almere

“Iemand die door een blessure, of na een operatie in de put zit, er weer helemaal bovenop helpen en terug begeleiden naar de sportvelden is eén van de mooiste dingen aan mijn vak.”.