• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Bericht van Topfit Fysiotherapie, Martijn Poort

Plaatsingsdatum: 3 januari 2023

 

Sportfysiotherapie. Een vak in beweging

Patiënten die moeten revalideren naar aanleiding van een blessure ontstaan door sport, komen binnen onze praktijk terecht bij de sportfysiotherapeut.
Samen maken we na de analyse een plan van aanpak om te komen tot het grote doel, het terugkeren op het gewenste sportniveau.
Afhankelijk van het type blessure moet hier keihard voor gewerkt worden, variërend van enkele weken tot soms wel een jaar.

Keihard werken

Dat er soms keihard gewerkt wordt blijkt wel uit de volgende casus; een voetballer die bij een ongeval zowel zijn voorste kruisband, zijn meniscus en zijn binnenband van zijn knie volledig afscheurde.
Voordat er geopereerd kon worden moest zijn knie eerst “rustig” worden. Therapie bestond voornamelijk uit gedoseerde rust, been omhoog leggen, koelen en wat lichte oefeningen. Daarnaast kon ik met wat fysiotherapeutische technieken de knie mobieler maken.
Na zijn eerste operatie waarbij de knie was schoongemaakt en zijn meniscus gehecht was konden we de revalidatie hervatten. We werkten aan het herwinnen van beweeglijkheid, coördinatie en kracht van de knie. Dat deden we 3X per week samen 1 uur. En de voetballer deed dat dagelijks zelfstandig middels oefeningen voor thuis.
Binnen 3 maanden na zijn eerste operatie volgde een tweede operatie waarbij zijn voorste kruisband gereconstrueerd werd. Een operatie waar minimaal 9 maanden hersteltijd voor staat alvorens er weer prestatiegericht gevoetbald kan worden. De revalidatie verliep dankzij het keiharde werken de eerste 6 maanden zeer voorspoedig.
Na 6 maanden gingen we steeds sport specifieker trainen en kwamen we er samen achter dat de knie niet altijd even stabiel aanvoelde. We besloten de revalidatie voort te zetten en dit fenomeen te bespreken met de behandelend chirurg.
De chirurg vond net als wij dat de knie prima getraind was op kracht en stabiliteit maar dat de knie nog wat laxide (chirurgen woord voor slap) aanvoelde. Er werd besloten om nog een operatie uit te voeren welke de knie meer stabiliteit moest geven.
Na deze operatie zijn we wederom 3 maanden aan het werk gegaan om het grote doel alsnog te bereiken en met succes….
Bijna 1,5 jaar na het acute moment en 3 operaties verder wordt er volledig meegedaan met de voetbaltrainingen en niet veel later werden de eerste wedstrijdminuten gespeeld.

Sportfysiotherapie is voor de cliënt soms keihard werken

Het werken als sportfysiotherapeut met gemotiveerde sporters is geweldig werk. Als je van dichtbij ziet dat iemand keihard werkt om zijn einddoel te halen, triggert dat enorm om ook binnen mijn vakgebied het maximale uit mezelf te halen.
Als sportfysiotherapeut ben je nooit uitgeleerd. Iedere patiënt is anders en heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen doelstellingen. Daarnaast veranderen operatie technieken en behandelmethodes ook constant. Daarom is sportfysiotherapie een vak in beweging waarbij alles om beweging draait.


Patrick Fransman
Sportfysiotherapeut