• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Bericht van Topfit Fysiotherapie, Martijn Poort

Start van fysiotherapie al vóór de knie operatie

Voor een knieoperatie plaatsvindt is er vaak al een lang traject aan vooraf gegaan.

Vaak al jaren pijn
Veel mensen die een nieuwe knie operatie moeten ondergaan hebben voorafgaand aan de operatie maanden, of soms zelfs jaren, pijnklachten. Vaak is het zo dat mensen door de pijn bepaalde activiteiten gaan vermijden of anders gaan bewegen. Daardoor kan het zijn dat de knie stijf wordt en dus niet meer goed kan buigen of strekken.

Fysiotherapie starten vóór de operatie
Ook gaat vaak de kracht achteruit. Daarom is het goed om voor een operatie al met fysiotherapie te starten zodat je zo mobiel en sterk mogelijk de operatie in gaat. Pluspunt is dat mensen daardoor vaak weer meer kunnen, klachten minder kunnen worden en soms kan je daarmee zelfs de operatie uitstellen.
Fysiotherapie bij een nieuwe knie operatie begint dus eigenlijk al voor de operatie!

Fysiotherapie na de operatie bij de mensen thuis
Ook na de “nieuwe” knie operatie is er fysiotherapie nodig. In 1e instantie geef ik vooral advies over praktische dingen, zoals het lopen met krukken, het gaan zitten en opstaan van een stoel of bed en hoe je de trap op en af komt met krukken. Hiervoor kom ik ook bij de mensen thuis om vooral ook in hun eigen omgeving te oefenen.
Dit wordt erg gewaardeerd. Mensen hebben vaak een hoop vragen over hun thuissituatie/ Drempeltjes die ze normaal gedachteloos nemen zijn nu flinke obstakels, gaan zitten of weer opstaan vanuit een bepaalde stoel of bank, de trap thuis is toch anders dan in het ziekenhuis.

Vraagbaak
Vaak hebben mensen vragen over de pijn(medicatie) en zwelling en over oefeningen. Daarom is het prettig als de therapie al binnen 1-3 dagen na thuiskomst kan plaatsvinden. Patienten kunnen hun verhaal kwijt, kunnen al hun vragen spuien, weten wat ze kunnen doen en gaan zo goed en gerustgesteld hun eerste week revalidatie in.

Van huis naar de oefenzaal
Het is mooi om te zien dat bij de meeste mensen het in het begin vrij snel kan gaan. Dat ze eerst amper hun bed in konden komen of hun been niet konden opheffen en een week later laten ze stralend zien hoe hoog het been al kan en hoe makkelijk het is om in bed te stappen. Zodra het kan verplaatst de therapie zich van thuis naar de oefen locatie op de Hanzeborg.
Een grote mijlpaal is altijd de trappers van een hometrainer rond kunnen krijgen.

Na 6 weken kunnen de krukken aan de kant
Er wordt kracht en stabiliteit getraind zodat de krukken na 6 weken vaak niet meer nodig zijn. Na die 6 weken is nog wel verdere (oefen)therapie nodig om nog beweeglijker, sterker, stabieler en fitter te worden zodat mensen weinig beperkingen meer ervaren na hun nieuwe knie operatie. Het streven is zo optimaal mogelijk weer te functioneren. Samen werken we aan de doelen die iemand wil bereiken.
De revalidatie duurt in de regel tussen de 3 en 6 maanden.

Het is mooi om te zien dat ieder proces bij ieder persoon totaal anders kan verlopen. Bij de 1 moet je veel uitleg geven, geruststellen, over de angst heen helpen en echt motiveren om te oefenen en zodra ze door die 1e fase heen zijn lopen ze met een glimlach rond in de oefenzaal. Terwijl de ander juist in het begin erg fanatiek is, veel oefent, snel de krukken aan de kant gooit, maar waarbij je later ze steeds moeten wijzen op hun oefeningen thuis, omdat ze nog niet bereikt hebben wat ze willen en nog wel verbetering mogelijk is. Dat maakt iedere revalidatie na en nieuwe knie totaal anders en erg interessant.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met Topfit Fysiotherapie via 088-1719000 of per mail via contact@topfit-fysiotherapie.nl

Marijke Manders

Marijke Manders

Fysiotherapeut

Marijke Manders is sinds 2009 werkzaam bij Topfit Fysiotherapie.

Marijke wist al vrij jong zeker: ‘Ik wil mensen helpen en dan graag in de medische wereld, maar dan zonder medicatie, injecties of bloed’. .

In haar vrije tijd doet Marijke o.a. aan indoorklimmen.