• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Bericht van Topfit Fysiotherapie, Martijn Poort

Tegen zijn zin in had zijn vrouw mij gevraagd eens langs te komen.

Hij lag al drie maanden op bed te wachten op de dood … maar die kwam maar niet. 

Als geriatrie fysiotherapeut ben ik geïnteresseerd in de zorg voor de mens die weet dat beter worden er niet meer in zit. En graag wil ik bijdragen om de kwaliteit van het (hen) resterende leven zo mooi mogelijk maken.

Na onze kennismaking vertelde hij me dat hij vooral ’s nachts zo’n pijn in zijn benen had. Dat hij dan niet meer kon slapen en dat zijn vrouw dan ook steeds wakker werd. Ik vroeg of ik eens naar zijn benen mocht kijken en ontdekte dat hij niet bij machte was deze te bewegen. Ik begon zijn voet op en neer te bewegen, nam daarna de knie en de heup erbij en zag opeens de pees op zijn enkel aanspannen: een teken dat hij meehielp.
Toen ik zijn been weer neergelegd had, kon hij zelf de tenen naar zijn neus trekken en van zich af duwen. Met het andere been deden we hetzelfde. Ik zei tegen hem dat hij telkens als hij er aan dacht zijn voeten even op die manier moest bewegen. En zeker als hij ‘s nachts wakker werd van de pijn. En ook dat ik de volgende dag zou terugkomen.

De volgende dag tilde hij glunderend en vol trots beide benen even op van het matras. Hij vertelde dat hij de hele nacht had doorgeslapen en geen pijn meer had gehad na mijn vertrek.
Op mijn vraag of hij nog andere wensen had gaf aan dat hij zo graag eens een half uurtje op het balkon zou willen zitten. En zo zijn we, in samenwerking met de thuiszorg, begonnen met het opbouwen van de zitbalans op de rand van het bed en het maken van transfers van bed naar postoel.

Ik ging bijna dagelijks bij hem langs waarbij we ook over emotionele zaken spraken die hem bezighielden.
Na een aantal weken kon hij weer heerlijk in een rolstoel op het balkon zitten.
Bij mijn vertrek na een van mijn bezoeken polste zijn vrouw een keer over de wensambulance. Een kleindochter zou gaan trouwen en aangezien haar man daar niet meer naar toe kon en zij hem niet alleen wilde laten zou zij er ook niet aanwezig kunnen zijn. Iemand had haar gesuggereerd de wensambulance in te schakelen zodat zij toch die feestelijke dag zou kunnen meemaken.
Ik moedigde haar enthousiast aan om dit aanbod te accepteren.
Op de huwelijksdag van zijn kleindochter werd hij thuis door de wensambulance opgehaald en hebben zij samen een fantastische dag gehad.
Twee weken later werd hij zo naar het huwelijk van zijn andere kleindochter begeleid. En zo werd ook dat een groot feest voor alle partijen.

Maar deze heuglijke dagen hebben wel hun tol geëist. Onze terminale patiënt verslechterde in rap tempo. Mijn bemoeienis bleef, maar nu gericht op bedhouding- en ademtechnieken om decubitus (doorlig wonden) en benauwdheid te voorkomen of te verlichten. In het bijzijn van zijn dierbaren is hij overleden, hij was er klaar voor.

Wilt u meer weten over palliatieve fysiotherapie of geriatrie? Neem gerust contact op met Topfit Fysiotherapie. Mail naar info@topfit-fysiotherapie.nl of bel  088 – 1719 000. Ook kunt u via het contactformulier een afspraak maken.

 

Sylvia Beets

Geriatrie fysiotherapeut

Sylvia Beets is Geriatrie fysiotherapeut bij Topfit Fysiotherapie. Haar passie is om 80+ -ers het plezier in beweging te laten ervaren.

 

Oudere mensen komen er vanzelf achter dat als je meer beweegt en jezelf uitdaagt de dagelijkse dingen thuis ook makkelijker gaan.

Sylvia geeft therapie aan mensen met o.a. NAH Niet Aangeboren Hersenletsel en Alzheimer en werkt dagelijks met ouderen in groepsverband of 1 op 1 begeleiding.