• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Bericht van Topfit Fysiotherapie, Martijn Poort

Thuis werken, vader zijn en partner zijn,….zonder stress

Werken aan de keukentafel was geen goed idee. Daar werd ik -hoewel goed bedoeld- steeds gestoord door katten en schatten.

Hoe heb ik dat aangepakt?
Na de eerste twee dagen thuiswerken tijdens de eerste lockdown (nu een jaar geleden) kreeg ik maar weinig gedaan en wilde ik mijn bloedjes van kinderen al achter het behang plakken.
Gelukkig heb ik toen vrij snel wat handige regels en methoden bedacht om het thuiswerken te veraangenamen. En inmiddels zitten we thuis al in een gezonde routine.

Ut hok wordt ut kantoortje
Ons rommelhok stond vol met ongebruikte fitnessspullen, oud speelgoed, kleding die niet meer in de kast paste, boeken enz. En dus hebben we ‘ut hok’ gelijk maar even uitgemest en daar hebben we nu een mooi deelkantoor van gemaakt.

Ik wilde niet teveel geld uitgeven aan kantoor spullen (het thuiswerken zou maar tijdelijk zijn) dus ben ik aan het ruilen geslagen. Er is inmiddels noodgedwongen een aardige deeleconomie ontstaan waarbij je met buren, vrienden, Facebookgroepen of via marktplaats en dergelijke aardig wat dingen kunt ruilen of eventueel goedkoop op de kop tikken.

Zo kwam ik er toevallig via de buurtapp achter dat een achterbuurman een grenen tafel aanbood. En ik heb toen samen met de kinderen taarten gebakken. Eén taart heb ik geruild tegen het bureau. De andere taart was voor ons natuurlijk. Om te vieren dat we een kantoor aan huis hebben nu. De tafel hebben wel ietsjes aangepast met een zaag.

Er stond al een oude kast van oma in ‘ut hok’ dat is nu dus omgedoopt tot ‘ut kantoortje’. De kast zet ik open waarna ik een plank uitklap en met pootje eronder neerzet en dan heb ik een bureau.
Er hangt een mega-uitvergrote foto achter me die is gemaakt toen ik nog op Sumatra woonde. Als ik een zoommeeting heb zien mijn collega’s me heerlijk op het strand zitten 

 

Het kantoor deel ik met mijn vrouw.

 

Kantoor gesloten!
Ik heb de neiging nog wel eens om te lang door te gaan met werk om nog even de puntjes op de i te zetten. En dat is onverstandig want dan gaat mijn planning niet werken. Dus tegenwoordig als mijn Samsung een seintje geeft ben ik klaar met werken. Dan klap ik de laptop dicht en de bureauplank weer in en doe ik de kast weer dicht en op slot. Voila! Kantoor gesloten! De puntjes op de i komen ‘s ochtends wel. Ik heb immers geen reistijd meer dus kan ik mooi eerder beginnen.

Werkplanning en schoolplanning en structuur
Een gezin hebben vereist sowieso een goede logistieke planning. Maar al direct tijdens de eerste lockdown liepen we tegen uitdagingen aan van een heel ander kaliber. Nadat er redelijk wat fout ging en de tent een klein pietsiebeetje werd afgebroken pakken we het nu anders aan.
Wat hebben we geleerd inmiddels?

Opstaan, me-time en gestructureerd ontbijten
Voor de lockdown stond ik om 06:30 op en dat doe ik nu ook.
Na een half uurtje hardlopen op een lege maag ontbijt ik met vrouw en kinderen. Tijdens het ontbijt maken we ook vast alle lunchtrommels klaar of de kinderen nu naar school gaan of niet.
Ontbijt, lunch, avondeten en snacks eten we op vaste tijden om zoveel mogelijk structuur te houden.

We lopen ommetjes
Ik heb de ommetje app gedownload en samen met de kinderen lopen we iedere dag een ander rondje van minimaal 20 minuten. Onderweg doen we gelijk een schoolopdracht.

We sporten op zolder
Omdat we een sportschool abonnement hebben stonden alle fitness spullen die we niet gebruikten in ons hok opgeslagen. Deze spullen staan nu op zolder. Ik heb nog een hometrainer en een stepper bij elkaar geruild, en dus hebben we nu ook een fitness studio aan huis. En we schaatsen op zolder op een schaatsmat.

School
Voordat de scholen open gingen zorgden mijn vrouw en ik er om beurten voor dat alles klaar lag voor de volgende dag online les. Laptops en tablets opgeladen. We zorgden er voor dat één van ons zoveel mogelijk kon meekijken hoe het ging.

Nu de scholen weer open zijn brengen mijn vrouw en ik onze lieverdjes net als voor de lockdown om beurten naar school. Dat doen we nu op de fiets. Bij slecht weer pak ik de auto natuurlijk. En als het te glad is gaan we iets eerder weg en gaan we lopen.

’s Middags doen we vaak om beurten iets creatiefs met de kinderen
Zoals taarten bakken en koken. Ik hoop daarmee dat mijn lieverds het zo leuk vinden dat mij over enige jaren al een viersterren maaltijd staat te wachten als ik thuiskom uit mijn werk. Maar dat is misschien ijdele hoop.

Storen/niet storen
We zorgen er voor dat we onze meetings zoveel mogelijk afstemmen op de schoolplanning van de kinderen en op het moment dat zij zelfstandig kunnen werken.

Net als op school hebben we thuis een stoplichtkaartje en dat zit op de kantoordeur geplakt
Rood= Vergadertijd! Niet storen! Absoluut geen ruzie maken! Geen lawaai! Niks uithalen. Katten met rust laten!
Oranje= Alleen storen in geval van nood voor vragen, hulp, ruzies en andere dringende zaken. Nog steeds niks uithalen en lief, leuk en aardig zijn voor de katten en elkaar.
Groen= papa en mama zijn beschikbaar voor vragen en hulp. Nog steeds niks uithalen en lief zijn voor de katten en voor elkaar.
Van alles wat ik de laatste tijd online heb aangeschaft was een noise cancelling headphone het geld dubbel en dwars waard. Dit kan ik iedereen die thuis werkt aanraden. Kinderen, blaffende puppies lawaai van buiten. Alles wordt gedempt. Heerlijk!

Vierkante ogen
De schermtijd van zowel de kinderen als van onszelf hebben we iets aan banden gelegd. Want dat sluipt er snel in als je veel thuis bent. Voor je het weet heb je vierkante ogen van laptop, tablet, tv en netflix en lopen we allemaal met jampotbril. En omdat we een beetje ijdel zijn lopen we liever met een blitse zonnebril dan twee jampotjes.

Zo dat zijn mijn oplossingen. Hopelijk heb ik jullie kunnen inspireren. Ik wens iedereen veel succes met creatieve oplossingen voor zijn of haar lockdown thuiswerksituatie!

Wilt u naast praktische tips een keer sparren met 1 van onze arbeidsfysiotherapeuten voor uw situatie thuis of op uw werk? Neem dan contact op via 088-1719000

Wij staan u of uw werkgever graag bij met creatieve oplossingen, werkplekinrichting en maatwerk.

Team Topfit Fysiotherapie – Arbeids Fysiotherapeuten.

 

foto: pexels-julia-m-cameron-4145355