• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Bericht van Topfit Fysiotherapie, Martijn Poort, plaatsingsdatum 16 augustus 2023 

Van Ligstoel naar Beweegstoel. Opbouwen na de Vakantiepret

 

Voor een deel van Nederland zit de zomervakantie er alweer bijna op. Regio na regio zullen we langzaam maar zeker weer terug te keren naar het normale leven. Terug van vakantie, met de zon nog in ons hart en de souvenirs als stille getuigen van onze avonturen, realiseren velen van ons zich dat de loungestoel misschien wat te vaak onze beste vriend was. De gedachte aan een paar extra kilootjes en een vleugje luiheid doemt op. Maar laten we eerlijk zijn, wie kan weerstaan aan al die lokale lekkernijen en de verleiding van een strandlunch met uitzicht op zee?

Ho wacht even

Maar wacht even voordat je die sportschoenen aantrekt alsof je aan een Olympische marathon gaat deelnemen! Het is begrijpelijk dat je je na al dat relaxen en genieten niet meteen in het zweet wilt werken. Je hoeft niet als een dolle stier de sportschool binnen te rennen of als een tornado over het voetbalveld te razen. Een geleidelijke aanpak is de sleutel.

Zie het als een dans met je eigen lichaam. Begin rustig en laat je spieren wennen aan de beweging. Een wandeling in het park, een rustige fietstocht door de buurt of zelfs wat rek- en strekoefeningen om die stijfheid aan te pakken. Het gaat niet om de snelheid, maar om de consistentie. Geef je lichaam de tijd om opnieuw te wennen aan activiteit en beweging.

Weer vol gas op de vereniging

En laten we de sportverenigingen niet vergeten. Voetbal, handbal, tennis – welke sport je ook beoefent, de verleiding om meteen vol gas te geven is groot. Maar onthoud, je hebt je lichaam niet getraind tijdens het ligstoel-liggen de afgelopen weken. Blessures staan te popelen om hun entree te maken als je te snel en te hard van stapel loopt. Neem de tijd om jezelf op te warmen, je spieren te strekken en op een rustig tempo te beginnen. Het is geen wedstrijd met anderen; het is een weg terug naar een gezondere en actievere versie van jezelf.

Dus daar ga je. Laat die bank maar even voor wat het is en kom in beweging op jouw tempo. Wees niet te streng voor jezelf, maar wees ook niet te toegeeflijk. Het draait allemaal om balans. En wie weet, over een paar weken kijk je terug op deze periode en realiseer je je dat je niet alleen een paar kilo's hebt verloren, maar ook een nieuwe liefde hebt ontdekt voor die rustige ochtendwandelingen of die ontspannen potjes voetbal in de avondzon. Geniet ervan!

Mocht de geleidelijke aanpak niet alle zomerse sporen kunnen wissen en een blessure zich aandient, wees gerust – onze toegewijde sportfysiotherapeuten staan klaar om je weer op de been te helpen en je terug te brengen naar je actieve zelf. Je bent in goede handen!

Bel voor een afspraak met 088-171900 of mail naar contact@topfit-fysiotherapie.nl

 

 

Foto: Andrea-Piacquadio