• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Bericht van Topfit Fysiotherapie, Martijn Poort

Wat kan echografie bij de fysiotherapeut voor u betekenen?

Het “van binnen kijken” bij bepaalde klachten geeft meer duidelijkheid waar klachten vandaan komen en hoe we deze beter kunnen behandelen.

Toen ik in 2004 klaar was met de opleiding fysiotherapie was het tijd om echt te beginnen met mijn vak. Met elk onderzoek en elke behandeling werd ik een betere fysiotherapeut. Toch weet ik nog dat ik vaak bij bepaalde onderzoeken dacht: ‘Kon ik maar even van binnen kijken’.

Nu ben ik al een aantal jaar gespecialiseerd in het maken van echo’s bij klachten aan spieren, pezen en gewrichten. Nu kán ik van binnen kijken en bij bepaalde klachten geeft dit meer duidelijkheid waar de klachten vandaan komen en hoe je deze beter kunt behandelen.

Wanneer echografie
Soms gebruiken we echografie voor de zekerheid om een uitkomst van een onderzoek bij twijfel te bevestigen. En vaak gebruiken we het om het onduidelijke in kaart te brengen.
Bijvoorbeeld bij de schouder. Als iemand klachten heeft op of rond de schouderkop dan is het moeilijk om aan de hand van de plek van de pijn te achterhalen wat er aan de hand is en waar de klacht vandaan komt.

Een zelfde soort pijn kan veroorzaakt worden door problemen van de pezen rond de schouderkop, of een slijmbeursontsteking of problemen in het algehele bewegen van de schoudergordel. Door middel van echografie kunnen we delen van het lichaam in kaart brengen en hier een betere uitspraak over doen. Dit geeft duidelijkheid voor ons als fysiotherapeut maar ook voor de patiënt!

Na een echografisch onderzoek kunnen we beter een op de klacht gericht behandelplan opstellen en daardoor de klacht beter behandelen.
Het maken van echo’s heeft mij helemaal gepakt. Ik vind het leuk om uit te leggen wat er te zien is op dat zwart-witte schermpje. Ik merk ook dat iedereen het erg boeiend vindt om even een kijkje van binnen te nemen en te zien hoe ‘wij’ er van binnen uit zien.

Ik zal mij de komende jaren blijven specialiseren in de echografie zodat ik meer en meer kan bijdragen aan het opsporen van klachten aan spieren, pezen en gewrichten.

Mocht u een echo nodig hebben dan kunt u bij mij of mijn collega’s van Topfit terecht.

Voor meer informatie 088-1719000 of info@topfit-fysiotherapie.nl

 
 

Sabina Barreveld

Fysiotherapeut

Sabina Barreveld is fysiotherapeut bij Topfit Fysiotherapie. Sabina is iemand die graag met de handen werkt en ook graag met mensen om gaat.

Door de jaren heen is Sabina zich meer gaan specialiseren op sportgerelateerde klachten en het herstel daarvan.

“De echografie is een mooie afwisseling in mijn beroep waar ik een klachtenbeeld en beeldvorming door middel van echografie bij elkaar kan brengen om een betere diagnose te kunnen stellen”