Selecteer een pagina

Oedeem Zwolle

Wat betekent oedeem en wanneer heb ik oedeemtherapie nodig?

Bij Topfit Fysiotherapie geven we naast alle andere therapieën ook oedeem therapie in Zwolle. Oedeem is een medische term voor iets wat eigenlijk gewoon vocht vasthouden betekent. Er is een grotere aanvoer dan een afvoer van vocht. Iedereen houdt wel een keer vocht vast. Bijvoorbeeld als je te zout gegeten hebt. Of zomers als het heel erg warm is. Dan krijgen veel mensen dikke enkels of dikke voeten.

Ook door menstruatie of door zwangerschap kun je meer oedeem (vocht) gaan vasthouden. En als je ooit iets gekneusd hebt; een knie, een pols of een enkel bijvoorbeeld dan weet je wel hoe snel iets kan opzwellen met vocht. Er zijn verschillende soorten oedeem. Zie onder.

Waarom oedeemtherapie?

Oedeemtherapie wordt gegeven voor een aandoening die lymfoedeem heet. Lymfoedeem is een vochtophoping. Het vocht op deze plekken kan niet meer gemakkelijk door het lichaam worden afgevoerd. Ergens zit er dan iets wat niet helemaal naar behoren werkt in het lymfestelsel. Een blokkade of verstoring.

De kenmerken van lymfoedeem

Het is heel vervelend om met een dikke arm of een dik been rond te lopen dat ineens een stuk dikker is dan het altijd was. In sommige gevallen kun je het aangedane opgezette lichaamsdeel ook moeilijker bewegen door al dat vocht.  Een strak kledingstuk dat eerder goed zat past misschien nu niet meer goed. Het lichaamsdeel voelt door de oedeem veel zwaarder en vermoeider aan en de huid is meer gespannen. De huid kan ook roder kleuren op de aangedane plekken.

Wat kan de oedeem fysiotherapeut in Zwolle voor u doen?

We hebben verschillende mogelijkheden die wij combineren afhankelijk van de aard en de ernst van de klacht.

 

De therapieën van oedeem Zwolle

Manuele lymfedrainage

We gaan de afvoer van het lymfvocht dat teveel op dezelfde plek blijft zitten stimuleren om beter door te stromen. We doen dit door middel van massage. Dit noemen we manuele lymfedrainage. Deze manier van masseren helpt de niet aangedane lymfvaten en -klieren om het overtollig vocht beter te verwerken en af te voeren.

Compressietherapie

Klinkt misschien als iets waarvoor je in een hogedruk cabine moet gaan staan maar is eigenlijk gewoon een zwachtel of elastische kous die speciaal voor u wordt aangemeten om de afname van oedeem te bevorderen. U draagt zo’n kous omdat dit het effect van de eerdere lymfedrainage zo lang mogelijk weet te behouden. De zwachtel of kous zorgt ervoor dat het vocht niet meer terug vloeit naar het behandelde gebied.

De kousen van een paar jaar geleden waren wellicht niet zo sexy, echter de wereld van de compressiekousen is continue in ontwikkeling. De kousen zien er tegenwoordig niet alleen chic uit, zij kunnen ook veel makkelijker aangetrokken worden en zijn door hoogwaardige materialen aangenaam om dragen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse modieuze kleuren. Tevens zijn er voor mannen kousen verkrijgbaar in een modern patroon die goed staan onder uw zakelijke kleding.

Oefentherapie

Lymfevocht circuleert voornamelijk door beweging. Door het hele lichaam te bewegen wordt het lymfevocht automatisch dus ook in beweging gebracht en worden de lymfklieren of- knopen gestimuleerd. Door oefeningen en door lopen wordt de functie van het aangedane lichaamsdeel verbeterd en het hele lymfestelsel gestimuleerd. De goed functionerende lymfklieren kunnen zo ook betere het werk over nemen van de minder goed functionerende lymfklieren.

Ademtherapie

Het lijkt iets heel kleins maar toch kun je met de ademhaling de afvoer van het overtollig vocht nog meer verbeteren. Hiervoor hebben we specifieke oefeningen en gaan we samen met u aan de slag.

Lymftaping

We gebruiken medical tape om het aangedane deel van het lichaam in te tapen. Lymftaping is vooral erg handig bij plekken op het lichaam waar we de compressietechniek niet goed kunnen toepassen.

Bijvoorbeeld bij oedeem bij hals of borst. Of bij plekken waar littekenvorming zit.  De vorming van de vaatjes onder het litteken worden zo gestimuleerd. Met lymftaping bevorderen we de circulatie van het lymfatische systeem en de afvoer van het vocht. U kunt zich met de tape vrij bewegen en u kunt ermee douchen, sporten of zwemmen.

Voorlichting
U krijgt van ons gedegen voorlichting waardoor u straks alles weet wat u nodig hebt om uw lymfoedeem op de juiste manier straks zelf te verzorgen; huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. We helpen u ook met de opbouw van uw dagelijkse bezigheden.

Er zijn verschillende soorten oedeem:

Primair lymfoedeem
Bij mensen die met deze verstoring geboren zijn wordt deze aandoening primair lymfoedeem genoemd.
Secondair lymfoedeem
Ook na een operatie kan lymfoedeem ontstaan. En ook na een onsteking of na bestraling kun je oedeem krijgen. Dit wordt dan secondair lymfoedeem genoemd.

Lokaal oedeem:

bij kneuzingen, bij infecties en bij onstekingreacties worden plaatselijk stoffen afgegeven die op deze plek de vaatwand meer doorlaatbaar kunnen maken Er ontstaat daardoor oedeem.

Angio-oedeem:

Door een allergische reactie komen stoffen vrij zoals histamine die de vaatwand beter doorlaatbaar maken.

Lymfoedeem:

Door een aangeboren oorzaak of bijvoorbeeld door een infectie of bestraling of operatie functioneren de lymfebanen niet zoals het hoort. Bij een borstkankeroperatie kan het bijvoorbeeld zijn dat na de operatie de arm sterk opzwelt omdat er lymfklieren zijn weggehaald. De lymfklieren die er nog wel zijn moeten dubbel zo hard werken en kunnen het werk niet goed aan. Het resultaat is een vochtophoping op specifieke plaatsen in het lichaam. Wondroos kan ook een oorzaak zijn van slecht functionerende lymfbanen.

Veneus oedeem:

Op bepaalde plekken in de aderen van het lichaam is de druk hoger (we noemen dit veneuze druk) dan in een goed functionerend lichaam. De kleppen in de aderen schieten tekort in het werk waarvoor zij bedoeld zijn (dit wordt in de medische wereld veneuze insufficiëntie genoemd). Het bloed moet richting het hart maar omdat de kleppen in de aders niet goed werken stroomt het bloed terug de ader in.

Door de hogere druk rekt de ader uit. De aders zien er uit als bobbelige blauwe lijnen op de benen. We noemen dat spataders. Ook bij trombose (een stolsel in het bloed) is de druk in 1 of in beide benen hoger dan normaal. Vocht kan hierdoor moeilijker afgevoerd worden en blijft te lang op een bepaalde plek. Er is dan oedeem ontstaan op die plek. Als het bloed niet goed wordt afgevoerd heeft dit ook effect op de afvoer van lymfevocht. Vocht gaat zich dan ophopen in de benen.

Lipoedeem:

Dan is er nog een vorm van oedeem die bestaat uit een combinatie van vocht (oedeem) en vetophoping. Er is dan vocht in de vetcellen ontstaan. Dit is een hele lastige plek voor het lichaam om nog vocht af te kunnen voeren. Lipoedeem kan ontstaan in de benen en ook soms in de armen.

 

Oedeem Zwolle

Herkent u deze klachten, blijf er niet mee rond lopen.
Wilt u overleg met een van onze specialisten op 1 van onze locaties in Zwolle:

Topfit Fysiotherapie Stadshagen
Topfit Fysiotherapie Zwolle Zuid

of bel op 088-1719 000

Wat u moet weten over Topfit

  • 25 jaar ervaring
  • 9 vestigingen in o.a. Zwolle, Lelystad, Almere en Dronten
  • 45 fysiotherapeuten tot uw beschikking
  • PLUS praktijk in de zorg
  • 9.1 score op Feedback Company
  • Samenwerking met alle verzekeraars
  • Wij werken ook voor bedrijven